-
Pozwólcie że się wtrące :-)
Cześć
Pajęczaki to nie moja branża, ale nie są mi obce i zastanawia mnie pewne zagadnienie, otóż dlaczego pająk znany jako czarna wdowa ma tak złą opinię - tyczy się to bardziej ludzi którzy nie interesują się pająkami. Nie wiem dokładnie skąd wzieła początek tak bzdurna teoria mówiąca, iż Latrodectus mactans - północno amerykańska czarna wdowa to najbardziej zabóczy pajak - może i wielu z Was spotakło się z taką opinia, ja już wiele razy miałem okazję usłyszeć od ludzi podobne komentarze w sprawie sprostowania chciałbym napisać kilka istotnych faktów na temat gatunku mactans jak i pośrednio całego rodzaju Latrdectus :
Mianowicie sam jad Czarnej wdowy jest niewątpliwie silną toksyną, nawet silniejszą o około 15 razy od jadu niektórych grzechotników właściwych, ale ilość wstrzykiwanej toksyny jest na tyle mała, aby spowodować "zbicie" tej toksycznej siły Latrodectus mactans. Dlatego nie powinno się sądzić, że po ukąszeniu Czarnej wdowy czeka nas wieczny odpoczynek - a tak niestety wiele ludzi uważa, wynika to z braku informacji na temat toksykologii.
Sam rodzaj Latrodectus to pająki posiadające jad zawierający jedne z najsilniej działających enzymów - występują także neurotoksyny powodujące paraliż, u gatunku L.mactans wyróznia się Ltx - tzw alfa - latrotoksyna - prowadząca do paraliżu mięśni oddechowych , tym samym jak u węży zdradnicowatych - śmierć następuje poprzez uduszenie wywołane brakiem czynności układu oddechowego (mięśnie kurczące i rozkurczające płuca przestają funkcjonować)
Jednak co ciekawe - mechanizm działania alfa - latrotoksyny jest nieco inny niż neurotoksyny występujące węży - ale o tym już przeczytacie na moje stronie - niedługo zostanie podzialona na : węże i pająki , tam obok węży jadowitych będę zamieszać publikacje na temat jadu pająków. Zapraszm już wkrótce.
Uprawnienia umieszczania postów