Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: ptasznik chilijski różowy - pilne

e-lin
    Guest

ptasznik chilijski różowy - pilne

Witam.
    Od niedawna posiadam małego ptasznika chilijskiego różowego (korpus ok. 8 - 10 mm). Jednak odkąd go dostałam, od 17.04., nie ma apetytu. Próbuję go karmić połową (tą ruszającą się) mącznika, ale on wcale się jedzeniem nie interesuje. Może za duży kawałek? Proszę o podpowiedź jak duże 'kęsy' mogę mu dawać i jak długo potrafi nie jeść bez uszczerbku dla zdrowia. Może spróbować czegoś innego do jedzenia?
    Ponadto może to być też problem związany z wielkością 'mieszkania'. Ponieważ nie wiem jaki rozmiar byłby najlepszy.
    Z góry dziękuję za podpowiedzi, Ewelina.
    P.S. Wesołych świąt oczywiście.

eckos
    Guest

Re: ptasznik chilijski różowy - pilne

Pewnie zbliża się wylinka, co do "terrarium" jeśli można to tak nazwać to pudełko po kliszy albo pojemnik na mocz (można kupić w aptece)

eckos
    Guest

Zapomniałem WESOŁYCH ŚWIĄT

p.s
    Skąd jesteś?

e-lin
    Guest

Jestem z Poznania. I bardzo dziękuję za rady i linki. :-)

no więc pare słów z mojej strony
    ad1 niema co sie przejmowac że pająk nieje od dwuch czy trzech dni to nie jest małe dziecko że tylko je i śpi mój od małego dostawał jedzenie raz na tydzień i dzisiaj ma sie dobrze choć nadal jest jeszcze mały

ad2 najlepiej jeśli pokarm (zywy) nie przekracza 2/3 ciała pająka ale myśle że mączniki można podawac wieksze.Możesz podawć pinki ( białe robale z wędkarskiego ) Ale poczekaj jeszcze ze 2 -3 dni z jedzeniem pająk sie mógł jeszcze niezaklimatyzowac i nie bedzie narazie jadł lub poprostu jest najedzony.

ad3 pojemnik to jak powiedział mój poprzednik to pudełko po kliszy lub pojemnik na mocz ( ze wskazaniem na pojemnik gdyż jest przeźroczysty )
    to chyba ju wszystko
    zycze wszystkim wesołych świąt

TESH JESTEM Z POZNANIA
    co do niejedzenia to jedna z moich samic g.rosea (5cm ciała) nie jadła od końca października do połowy kwietnia i nic jej nie jest.

Hyh. Gdzies na jakiejs strone (chyba terrarystyka.com.pl) bylo napisane ze pajaczki moga sobie glodowac nawet do 2 lat. Moj jeden G.Rosea nie jadl od ponad 2 miesiecy Radze sie tym nie przejmowac.

Uprawnienia umieszczania postów