Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Poszukiwanie Gryzieli

ekolog
    Guest

Poszukiwanie Gryzieli

Witam

Gdzie w Polsce można spotkać Gryziele (chodzi o tereny tzn. łąki itp i regiony)

Atrax Robustus
    Guest

Re: Poszukiwanie Gryzieli

Gryziele mozna spotkac w Polsce i raz juz chyba pisalem gdzies, ze sie na takiego natknalem. Mialo to miejsce, gdy wychodzilem z lasu i szedlem przez lake. Tam zauwazylem ciekawa pajeczyne. Jej wlasciciel, czyli A. piceus siedzial sobie na jej wierzchu.
    Tak wiec tych przedstawicieli Mygalomorphae mozna z powodzeniem szukac na tego rodzaju terenach. Nie wiem, jak to wyglada z innymi rejonami Polski, ale przynajmniej wiem, ze na poludniu mozna go znalezc.

Terrariko
    Guest

co to za pająka szukacię???

ekolog
    Guest

Jakiej był wielkości? a wogóle to czy jak silny jest ich jad?

Kendzierzawiec
    Guest

Jak ostatnio było umnie wielkie sprzątanie w piwnicy, ładowałem cegły od taczki, musiałem niestety zbużyć wieeelu pająkom domek . W śrud tych pająków znalazłem też Gryziela niestety martwego (( musiałem przez przypadek do uszkodzić (ale zato wiem że umnie też są. Mieszkam na pomorzu. Jak będe ciepło pujde ich na łąke poszukać.

Atrax Robustus
    Guest

A wlasnie.
    Ostatnio szerzy sie mit zwiazany z glupia nazwa polska tego pajaka, ktora brzmi: Gryziel TAPETNIK. Jakos niektorym hodowcom pomyslalo sie, ze nazwa TAPETNIK pochodzi od jego miejsca wystepowania (spotkalem sie z conajmniej 3 ludzmi, ktorzy tak twierdzili). Wniosek byl taki, iz zwierze to zyje za tapetami lub w ciemnych miejscach piwnic.
    Prawda jednak jest zupelnie inna. Wole uzywac nazwy Atypus piceus, bo przynajmniej trudniej sie pomylic
    Prawda jest taka, ze to, co widzimy w piwnicach to najprawdopodobniej jakis przedstawiciel Tegenaria (czyli zwykly katnik) lub tez Amaurobius ferox (o wiele bardziej prawdopodobne, bo kazdy myli to z gryzielami...nie wiem dlaczego).
    Gryziele to pajaki kopiace. Nie maja prawa przebywac w piwnicy, chyba, gdyby sie nauczyly kopac w betonie :]
    Z reguly ich norki nei sa dluzsze niz pol metra, a obok nich rozciagnieta jest pajeczynowa sakwa.
    Niestety ZADNEGO gryziela nie znajdziecie w piwnicy (gwarantuje).
    Pajak ma slaby jad.

Kendzierzawiec
    Guest

ehh wiem co widziałem... niebyło to w piwnicy tylko przed domem kolo piwnicy... mieszkał sobie w pajęczynie ok 30cm(taka rurkowata) ktura była zrobiona między kostkami które przenosiłem. Uwież mi kontnika nie pomyle z gryzielem, gryziel choćby ma charakterystyczne szczękoczułki jak na polskie pająki.

gWiAzDeCzKa
    Guest

Gryziel występuje głównie w rejonie śródziemnomorskim, na pozostałym obszarze Europy zwykle wyspowo...w Polsce rzadki, raczej na południu...
    Dodam jeszcze, że występuje TYLKO w ciepłych miejscach =] (występuje głównie w tropikach) także w Polsce to chyba są małe szanse, że go znajdziesz...
    PS. miałam okazję spotkać się z tym pajączkiem, jest cudowny i taki piękny ! ! ! i jest podobny do ptasznika (a to z tej racji, że należy do podrzędu ptaszników)...a tak w ogóle to chciałbyś mieć takiego??? =]
    Pozdrawiam =]

YasieQ
    Guest

ja widzialem w gorach stolowych... a co do ulozenia szczekoczulek to gryziele naleza do mygalomorphow wiec nic dziwnego ze je maja do przodu, a ze sa mniejsze od naszych pupili to juz wina ewolucji w naszych warunkach klimatycznych...

YasieQ
    Guest

a i o ile dobrze pamietam sa pod scisla ochrona...

Uprawnienia umieszczania postów