-
Pająk w zbyt dużym terrarium - pytanie (ilustrowane)
Cześć,
właśnie stałem się opiekunem kilku ślicznych pajączków A.metallica po 3-4 wylince.
Obecnie trzymam je w faunabox'ach o wielkości jak na zdjęciu:
Zdjęcie trochę słabej jakości, ale po lewej stronie siedzi sobie pajączek - oceńcie, jego wielkość.
Faunabox urządzony jest tak:
czyli w środku znajduje się dość sporo roślinności.
Pajączki znalazły sobie odpowiednie miejsce i zaczęły budować gniazda.
Teraz najważniejsze pytanie:
jakie są minusy takiego rozwiązania??
Plusy są dla mnie oczywiste:
-bardzo dekoracyjne
-możliwość zapewnienia cieplejszego i chłodniejszego miejsca w większym terrarium
-możliwość zapewnienia miejsc o większej i niższej wilgotności
-możliwie naturalny dla pajączka wystrój
Minusy, z tego co słyszałem:
-większa agresywność pajączka (akurat to dla mnie nie problem, bo nie zamierzam brać ich na ręce ani bez potrzeby im przeszkadzać, a za pomocą odpowiednich narzędzi można bezpiecznie w terrarium operować)
-problemy ze znalezieniem pożywienia - tutaj nie bardzo chcę mi się wierzyć, ale proszę o opinie jak to wygląda z praktycznego punktu widzenia.
Na ile rzeczywiście pająk ma trudności ze znalezieniem pokarmu - zakładając że będę je karmił pinkami, czy jest na przykład możliwość takiego ich wrzucania, żeby ułatwić pająkowi żerowanie.
Generalnie, chciałbym zapewnić pajączkom możliwie najlepsze warunki i jednocześnie chciałbym aby były one możliwie dekoracyjne.
Docelowo, wszystkie boczne ściany będą nieprzezroczyste, więc pająk powinien czuć się bezpiecznie.
Pozdrawiam i proszę o porady
PS. A to jeden z moich pajączków z bliska:
Uprawnienia umieszczania postów