-
Haplopelma lividum-kto je hoduje?
Jak w temacie.
Ciekaw jestem kto z kol. hoduje te pająki. Ja mam 1 szt. od ubiegłorocznych wakacji.
-
Re: Haplopelma lividum-kto je hoduje?
z tego co wiem (a jest to wiedza ksiazkowa) to bardzo trudno je mnozyc. ale sam jestem ciekaw opinii experta wiec dolaczam sie do pytania
-
A wlasnie
Mialem sie Ciebie kiedys na chacie spytac, ale zapomnialem. Masz samca, czy samice?
Ja zamierzam lividum hodowac troche pozniej. Prawdopodobnie gdzies kolo maja, ale zobaczymy, czy cos z tego wypali.
Ja tam wole nie planowac
-
Hoduje=ma, czy hoduje=rozmnaża? Wiadomo, że każdy kto trzyma chociaż jednego węża mówi, że hoduje zbożówkę... Po prostu tak sie już utarło... Więc co masz nora na myśli? Rozmnaża, czy po prostu ma?
-
Jak tak podchodzisz do tematu to "MA"
Przecież można hodować i nie rozmnażać. Istnieje pojęcie "hodowli racjonalnej" oraz opieki nad zwierzętami lub roślinami. Obydwa zagadnienia zawierają się w terminie "hodowla".
Również pielęgnować, uprawiać, wychowywać, dopomagać do wzrostu, rozwoju ... to wszystko nazywa się hodowla.
-
Kupiłem tego pająka od Awi 17.07.2002 (pająk był po 3 wylinkach) a 18.07.02 -czyli następnego dnia miał 4 wylinkę. Jak do tej pory pająk jest koloru ciemnobrązowego. Jeszcze nie wiem co zniego wyrośnie. Teraz właśnie "zasznurował" wejście do nory więc pewnie będzie miał wylinkę. Tak naprawdę to nie wiem dokładnie kiedy spodziewać się
wybarwienia (jeżeli to samica).
-
CHOW = utrzymywanie w odpowiednich warunkach (np. chomik albo zlota rybka badz pojedynczy ptasznik)
HODOWLA = doprowadzenie do rozmnozenia (racjonalna hodowla = celowe doprowadzenie do rozmnozenia, mnoznie poprzez wiele generacji, swiadomy i celowy dobor zwierzat hodowlanych)
__________________________________________________ ___
Hapl. lividum nie sa zbytnio trudne w chowie czy nawet w hodowli.
(oczywiscie pod warunkiem ze im sie zapewni odpowiednie warunki - co wcale nie jest takie skomplikowane).
-
Jadzia!
Kiedy można się spodziewać/jeżeli lividum to samica/ zmiany ubarwienia?
-
Ponoć po 5-6 wylince baby robią się niebieskie. Mój przeszedł już 5-tą i chyba nadal jest brązowy. "Chyba", bo nie widze go zbytnio, skubany 99% czasu spędza w tej klitce, którą wykopał. Widać tylko tunele od spodu słoika. Twój też taki "skitrany" siedzi?
-
Moj samczyk przez jakiś czas (od 6 do 8 wylinki) przy podświetleniu miał wewnętrzną stronę łydek niebieską. Poźniej mu to przeszło - więc ostrożnie z entuziazmem )))
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów