Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: inkubator ze strony snake.pl

Re: inkubator ze strony snake.pl

ale naprzykład ralp davies zakopuje jajka w vermikulicie więc myśle że 2 metody są dobre i sprawdzone

Cześć,

u siebie sprawdziłem na razie metodę zakopywania jajek w ściółce. Sprawdza się doskonale.
    Z drugiej strony mój kolega od lat stosuje metodę z kratownicą - również sprawdza się doskonale.

W tym roku zamierzam spróbować obu metod na raz, zobaczymy która będzie wygodniejsza w mojej sytuacji. Sądzę że obie są tak samo dobre.

A jak tam Twoja samica?

Pozdrawiam

Samica OK, tzn ma wiele oznak bycia zapyloną choć nadal wykazuje chęć do jedzenia. Załączam fotkę jeszcze z przed przeprowadzki do racka.

Liczę na znios w kwietniu choć szanse są duuuużo dłuższe tzn czerwiec-lipiec.

Super - no to trzymam kciuki

No i mocno trzymam kciuki za potencjalne nowe potomstwo

Pozdrawiam

spoko spoko wiem ze w wagowym,ale mimo wszystko. Wiec rozumiem ze sie nie skrapla

Cześć,

to czy się skrapla czy nie - to jest wskaźnik czy ilość wody jest odpowiednia.
    nie ma jasno określonych reguł, które zawsze się sprawdzają. U mnie, przy tym wermikulicie który używałem 1:1 wagowo było odpowiednie, przy zachowaniu otworków wentylacyjnych.
    Niektórzy hodowcy dają wodę z wermikulitem w stosunku wagowym 1:5 i inkubują jajka w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Też się sprawdza.

W każdym razie - skraplanie się wody na górze pojemnika i kapanie na jajka jest oznaką iż wody jest za dużo.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów