-
Re: inkubator ze strony snake.pl
ale naprzykład ralp davies zakopuje jajka w vermikulicie więc myśle że 2 metody są dobre i sprawdzone
-
Cześć,
u siebie sprawdziłem na razie metodę zakopywania jajek w ściółce. Sprawdza się doskonale.
Z drugiej strony mój kolega od lat stosuje metodę z kratownicą - również sprawdza się doskonale.
W tym roku zamierzam spróbować obu metod na raz, zobaczymy która będzie wygodniejsza w mojej sytuacji. Sądzę że obie są tak samo dobre.
A jak tam Twoja samica?
Pozdrawiam
-
Samica OK, tzn ma wiele oznak bycia zapyloną choć nadal wykazuje chęć do jedzenia. Załączam fotkę jeszcze z przed przeprowadzki do racka.
Liczę na znios w kwietniu choć szanse są duuuużo dłuższe tzn czerwiec-lipiec.
-
Super - no to trzymam kciuki
No i mocno trzymam kciuki za potencjalne nowe potomstwo
Pozdrawiam
-
spoko spoko wiem ze w wagowym,ale mimo wszystko. Wiec rozumiem ze sie nie skrapla
-
Cześć,
to czy się skrapla czy nie - to jest wskaźnik czy ilość wody jest odpowiednia.
nie ma jasno określonych reguł, które zawsze się sprawdzają. U mnie, przy tym wermikulicie który używałem 1:1 wagowo było odpowiednie, przy zachowaniu otworków wentylacyjnych.
Niektórzy hodowcy dają wodę z wermikulitem w stosunku wagowym 1:5 i inkubują jajka w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Też się sprawdza.
W każdym razie - skraplanie się wody na górze pojemnika i kapanie na jajka jest oznaką iż wody jest za dużo.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów