Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Higrometry

Re: Higrometry

Teoretycznie powinien miec, ale z tylu jest tylko mocowanie wskazowki i nie daje sie tego przekrecic, nawet po rozlozeniu go na czesci. Mam nadzieje, ze jest fabrycznie dobrze wykalibrowany. W koncu czego sie spodziewac po najtanszym higrometrze? Swoją drogą to skąd wziac punkt odniesienia do skorygowania go w warunkach domowych?

ale jest tez (chyba) ten po srodku do miezenia wilgotnosci w powietrzu.

Nie twierdze, ze nie mozna obejsc sie bez higrometru, ale jest to całkiem przydatne urzadzenie. Sposobem na oko nie zawsze bedziesz w stanie okreslic dokladniej wilgotnosci. Dla Rosea lub Albopilosum nie jest konieczne dokladne trzymanie wilgotnosci ale dla Formosy czy tez Blondi przydaloby sie byc bardziej dokladnym

polozyc obok siebie np 5-10szt i odrzucic te ktore najmocniej sie roznia. Pozostawic tylko te ktore pokazuja taka sama wilgotność :P

Nie, to jest wlasnie mierzy gestosc. NIe znam sie zabardzo na akwarystyce, ale to jest cos w rodzaju plywaka, ktory ma skale zanurzenia i w ten sposob mierzy sie gestosc wody. Jak sie pytalem o higrometry to mi w jednym sklepie chciel to wcisnąc, ale z nic nie moglem soobie wyobrazic, jak takim czyms mialbym wilgotnosc w terra zmierzyc. Mysle, ze czesto jest to mylone z powodu pisowni higrometr, hydrometr oraz angielsikie - hygrometer i hydrometer. Tak mi sie wydaje, ale moze mnie ktos poprawic

hehe, trzeba je jeszcze najpierw kupic, bo w slkepie sa szczelnie zapakowane Albo niech na zlot terrarystow kazdy przyjedzie z higrometrem i wtedy powychodzą roznice )

JA mam tylko takie zastrzeżenie że wsumie nieznasz sie na pająkach a starasz sie być bardzo aktywny aż za bardzo kiedyś ktos mi powiedział "czaty i fora terrarystyczne są przepełnione młododymi ludzmi któży nie mają pojecia prawie o pająkach czy innych zwierzakach a udają wielkie autorytety w tej dziedzinie . w ten sposób starają sie zabłysnąc" przemyśl to. JA mam swojego pająka od listopada w zasadzie końca listopada i uważam że nieznam sie na pajakach i jedynie pytam .

Kalibracja hogrometru --> owijasz mokrą szmatką i powinno wskazywać 100%...

CD/Tombik
    Guest

Ja nie mowie ze sie znam, a poza tym Memphisie powinienes dokladniej czytac posty forumowiczow. Napisalem ze przy wiekszosci gatunkow on nie jest potrzebny i to jest prawda. Ale nie twierdze ze jest on niepotrzebnym urzadzeniem, poniewaz jest bardzo pomocny ale nie jest on niezbedny.

Poszukaj informacji o psychrometrze
    To bardzo prosty i w miarę dokładny sposób mierzenia wilgotności

Uprawnienia umieszczania postów