-
Gryziel tapetnik
Witam
Znajomy ktory nie zna sie na ptasznikach powiedzial ze u niego w piwnicy jest "gniazdo wielkich pajakow". Gdy opisywal mi bardziej to "gniazdo" powiedzial ze jest to lejkowata siec a pajaki sa "ogromne i wlochate". Podejrzewam ze to gryziele tapetniki chociaz ze one chyba nie wystepuja w warszawie w centrum polski. Jak myslicie ? mam sie tam przejsc i zlapac pajaka ? Nie sadze zebym najpierw mogl przyjrzec sie pajakowi a potem zlapac poniewaz maja gniazda w kartoflach wiec musialbym lapac w ciemno... Co o tym myslicie ?
-
Re: Gryziel tapetnik
Powiem tylko tyle, ze to na 100% nie jest Atypus piceus (czyli gryziel tapetnik), ani zaden przedstawiciel gryzielowatych. Jest prosty powod: one nie wystepuja na takich obszarach. Dam sobie lapke uciac, ze to, co widzial Twoj kolega, to Amaurobius ferox. Wlasnie te pajaki znane sa z robienia takich lejkowatych sieci. Dobrze by bylo, gdybys sam to zobaczyl.
-
Witam
Moj znajomy mowil ze te pajaki byly owlosione... Z tego zdjecia [ zalacznik ] nie widze zeby ten pajak byl owlosiony... Atrax jak myslisz pojsc i zlapac "tego potwora " ?
-
-
A jaki on ma jad ? tez nie szkodliwy jak jad ptasznikow typu b.smithi b. albopilosa ? No bo wloskow nie wyczesuje na pewno bo nie ma czego wiec musi gryzc hmm
-
Atypus piceus nie ma niebezpiecznego jadu (tak jak w sumie wszystkie polskie gatunki). Z bardziej jadowityc, ktore i tak rzadko mozna spotkac, to na przyklad: Cheiracanthium punctorium. Co do feroxa, to nie przejmuj sie raczej, bo mimo, iz ten pajak jest troche agresywny, to jego jad nie powoduje wiekszocy komplikacji, jak ...pieczenie, czy nawet swedzenie
-
Uspokoiles mnie ;-) a wiec jutro ide na łowy . Zastanawiam sie tylko jak te ptaszniki moga zyc w temp. 18 stopni celsjusza [ taka temperatura panuje w mojej piwnicy ]
-
Amaurobius ferox to nie jest ptasznik. Ten gatunek nalezy do wyzej rozwinietych pajakow. Rozni sie od ptasznikow anatomia.
-
hmmm, mieszkam w wawie w bloku, niedaleko las. laki , pajakow , owadow, nawet gadow i plazow jest tu troche
wydaje mi sie jednak, ze to moze byc katnik, sam widuje takie bestie w domu, lub w piwnicy i musze przyznac, ze okreslenie`wlochaty` bardzo do nich pasuje, a poza tym sa naprawde duze (nawet ponad 2cm ciala),
kiedys jak bylem maly niezle sie przestraszylem , jak taki jeden siedzial na scianie, rozpietosc jego nog byla w tedy niemal rowna powierzchniowo mojej dloni
pozdrawiam
bat
-
Tak, to moze byc katnik. CD/Tombik -> jak juz zlapiesz, to sprawdz, jaki ma wzorek na odwloku.
Uprawnienia umieszczania postów