-
Re: ubarwienia
To chyba jest jasne, ze ludzie robiacy zdjecia swoim ptasznikom ustawiaja swiatla tak, aby wyszly one jak najlepiej i jak najbardziej barwnie. Co do lividum, to sam widzialem, ze w zaleznosci od sily i kata padania swiatla jej barwa sie zmieniala. Bez zadnych "cukierkowych" dodatkow (oswietlenie), pajak ten byl ciemnogranatowy. Co do innych pajakow, to taki sam efekt widzialem przy manipulacjach swietlnych z Chromatopelma cyaneopubescens, jak bylem u znajomego. Co do ubarwienia baumgarteni mozna polemizowac, gdyz jest to troche delikatny temat. Z tego, co piszesz, to Ty tez nie widziales na zywo tego pajaka, wiec dyskutowanie o prawdziwych barwach nie ma raczej sensu (to tak, jakby slepemu o kolorach opowiadac...hehehe )
Nie pisalbym o barwach baumgarteni, gdybym wczesniej nie slyszal o nich od jednej osoby.
Ja swoja opinie popieram tym, ze kiedys pisalem z hodowca, ktory byl w Czechach i osobiscie widzial te ptaszniki. Napisal wtedy, ze kolory baumgarteni sa rzeczywiscie bardziej zywe, niz u innych Brachypelm (mozliwe, ze zaistniala sytuacja, jaka opisal Frontside - ze pajaki byly krotko po wylince).
W sumie nie mam powodu, aby nie wierzyc temu hodowcy. Jesli ktos z Was widzial na wlasne oczy B. baumgarteni, to bede wdzieczny, jesli wyprowadzi mnie z bledu (jezeli jestem w bledzie) i sam powie, jakie te pajaki sa naprawde, bo poki co wiem tylko tyle.
-
Hmm, po pierwsze: na mojej stronce (www.ptaszniki.prv.pl) jest niepodkolorowane zdjęcie mojej własnej, trzymanej od małego brzdąca, samicy Haplopelma lividum. Tam są dwa zdjęcia - pierwsze to samiczka jako mały pająk, drugie jako dorosła samica. Zaręczam, że tak wygląda na żywo. Po drugie: B. auratum i B. smithi wcale nie są do siebie podobne (tu też proszę zerknąć na moją, lub jakąkolwiek inną, stronkę). Po trzecie: Brachypelma baumgarteni to najprawdopodobniej hybryda Brachypelma boehmei i Brachypelma smithi, nie jest więc gatunkiem. Po czwarte: Chromatopelma cyanopubescens jest tak piękna na żywo, że nie potrzebuje podkolorowywania...
Zachęcam tak do zajrzenia na tę moją stronę, ponieważ nie podkolorowałam fotek. Nie znam się na tym, a stronę robił mi znajomy od zrobienia zdjęć do wrzucenia jej na serwer (czy jak się to tam nazywa).
-
Awi --> O wlasnie. Na Twojej stronce jest lividum fotografowana w normalnym swietle, bez dodatkowego oswietlania.
Dosyc podobnego ptasznika ma kolega. Jednak, po uzyciu jasnego swiatla (latarka), pajak wygladal troszke inaczej i wlasnie chcialem zwrocic uwage, ze czesc fotografii w internecie (oczywiscie nie mowie o Twoich), jest poddawana takiej "obrobce" swietlnej. Jest to zabieg tez powszechnie stosowany w fotografii rybek akwariowych.
W kazdym razie dlatego wlasnie trzeba uwazac, jesli opisujemy ubarwienie ptasznika na podstawie fotek znalezionych gdzies daleko na www.google.pl/images
Co do auratum i smithi, to zgadzam sie, raczej trudno je pomylic. W koncu, gdyby nie roznily sie od siebie niczym, to nie bylyby sklasyfikowane, jako oddzielne gatunki
A wlasnie, nie chodzilo mi o podkolorowywanie, tylko o oswietlenie terrarium przed zrobieniem fotografii.
Jesli chodzi o B. baumgatreni, to znasz moze jakies strony, gdzie cos pisze na ten temat, ze pajak jest hybryda?
Ja niestety nic nie znalazlem na temat tego pajaka, poza ogolnymi informacjami. Jesli masz jakies linki, to bylbym wdzieczny.
-
Szukam właśnie tych linków. To ciekawe było... Przy okazji podam link do ciągłego zmiennego nazewnictwa ptaszników: http://research.amnh.org/entomology/...87/INTRO1.html
Na tej stronce jeżeli coś się zmieni w nazewnictwie, to od razu jest podana obowiązująca nazwa. Warto to mieć.
Uprawnienia umieszczania postów