-
Re: Kilka słów z mojej strony
Awikulario - dziekuje za konkretna wypowiedz . Ja sie z dyskusji wylanczam , nie mam zamiaru nikogo obrazac , oceniam ludzi i wyrazam swoje opinie - na tym forum podziwiam tych ktorzy pisza konkretnie , tych tez zapamietuje . Ja sie juz nie wypowiadam na ten temat , ludzie dla mnie wartosciowi sa zrodlem wiedzy, uczymy sie wszyscy wzajemnie .
-
Jakże miło Panią poznać!
Bardzo się cieszę, że jest ktoś, kto może nie do końca, ale jednak mnie zrozumiał...no i kobieta! Może jestem zbyt dociekliwy i może rzeczywiście kogoś uraziłem...
Jest Pani jedną z pierwszych, osób która odpowiedziała na moje pytanie, mam nadzieję, że nie po tym jak "wsadziłem kij w mrowisko" opisując stlwetki znanych mi pajęczarzy. Wydawało się mi, że tworzycie tutaj coś w rodzaju towarzystwa wzajemnej adoracji, zamkniętego hermetycznie kręgu, źle znoszącego odmienność zdania. Jeszcze nie przekonałem się, że tak nie jest...
Rzeczywiście uważam, że pająki są obrzydliwe, ale nie brzydzę się nimi, to trochę jak turpizm z zachowaniem poczytalności. Pamiętam swój pierwszy kontakt z ptasznikiem, który wzbudził u mnie sporo emocji. Pająk był średniej wielkości, ale adrenalina mi skoczyła, tyle się przecież nasłuchałem jakie to straszne potwory i wogóle, trzymam to pudełko, a on nic! No przy karmieniu się trochę ruszył, ale też tak niemrawo. Czar prysł, ale nie jestem zawiedziony i hodowcą też nie zostałem. Może lepiej niech one sobie biegają na wolności za tymi muchami?
Smecta
P.S.Czy jako historyk mogłaby się Pani ustosunkować do tematu zaproponowanego przez Pablosa pt. "Boskie pająki ...czyli podróże w czasie i przestrzeni"? Ewentualnie, jakieś odnośniki, które pomogą zgłębić zgadnienie...z góry dziękuję!
P.S. Nie mam żdnego związku z organizacjami typu Animals, a Bin Ladena znam tylko z telewizji...
-
Nie mam wykształcenia pedagogicznego, mam dwie specjalizacje - archiwistyka i demografia historyczna. Ustosunkuję się, czemu nie? Ale raczej nie jako historyk... Też nie mam powiązań z jakimis dziwnymi organizacjami. Z niedziwnymi zresztą też nie. Odpisałam bez związku z osobami wymienionymi przez Ciebie. Lubię pisać.
Prawie z każdym zwierzęciem związane są legendy, mity i przesądy. Niestety, pająki i węże kojarzą sie niezbyt cudownie. To zasługa ich wyglądu, a w wypadku węży - cóż, wystarczy poczytac Biblię. Przypominam sobie pewne zdarzenie sprzed dwóch - trzech lat: pewna dama, mocno posunięta w latach, była w sklepie zool. kupić karmę dla kotka. Zauważyła, że w jednym końcu pomieszczenia zgromadziła się grupka ludzi. Pani podeszła i co zobaczyła? Sprzedawca miał na ręku pięknego pytona. Starszawa dama o mało nie zeszła na zawał - pan z zoologa miał wszak szatana na ręku!!! Ale że była reformowalna, odwazyła się (oczywiście po długich namowach) dotknąć dzikiego diabła. Zbliżyła sie pomalutku, wyciągnęła ramię na całą długość po czym dźgnęła zwierza palcem. Potem jak oszalała uciekła ze sklepu - zanim sprzedawca odłożył węża, dama zdążyła uciec na koniec świata (albo i dalej). W końcu dotknęła diabelskiego nasienia... Takie reakcje jeszcze długo będą nam towarzyszyć, nie ma więc się co oburzać na ludzi brzydzących się wielkiej, włochatej tarantuli czy "obślizgłego" węża. Nasze forum jest m.in. po to, aby obalić pewne mity, np. śmiertelność jadu ptaszników, węże goniące ludzi przez kilka kilometrów, mściwość pająków i innych gadzin.
Ja z natury jestem dość odważna, na studiach byłam wołana przez moje współlokatorki aby zabrać ogromnego pająka ze ściany. Ogromne bydlę było z reguły bardziej wystraszone, niż te kobitki. Zdejmowałam 1 cm olbrzyma ze ściany i wywalałam za okno. A niech sobie zwierzatko pożyje. Jakby wiedziały, co ja mam teraz w domu...Reanimacja na ostrym dyżurze... Ale nie potępiam ich za to. Napisałam coś o tym, więc się powtarzać nie będę. Stronka nie jest kółkiem wzajemnej adoracji, krytyka jest mile widziana. źle widziane jest chamstwo, oszczerstwa, kłótnie, wyzwiska, wulgaryzmy itp. Można sie kłócić, nie używając tego, no nie? A jak jesteśmy przy kłótniach - po co się kłócić, można kulturalnie powymieniać zdania. wszyscy się możemy czegoś nauczyc...
-
wcale nie uwazam, ze ptaszniki sa brzydkie!!!
jesli chodzi o jakiegos duzego pajaka to polecam T.Blondi (rowniez jest piekna)
Pajaka wcale nie trzymam dla publiki tylko dlatego, ze sa piekne, ciekawe....
Znam troche kobiet/dziewczyn którym podobaja się pająki ptaszniki. Sa panie ktore naprawde kochaja te zwierzaczki ........
reszta Twojej wypowiedzi..... bez komentarza.....
-
2 słowami : Zamkij morde /dodatek do 2 słów/ nie dość, że działasz na 2 nickach i bezsensownie powtarzasz swoje wypowiedzi, to jeszcze od kija zamętu wprowadzasz na 4um. Nic nie wprowadzasz praktycznie na 4um a drzesz morde za 20 geniuszy w dziedzinach biologii i medycyny i się tymi wiadomościami nie podzielisz... szkoda mi ciebie... jesteś prostym człowiekiem i za to nie mam do ciebie pretensji....
-
ktos tu chyba wymienil moja xywe
ludzie djacie sobie na wstrzymanie - jak wam sie nie podobaja posty Pablosa to je olejcie i nie czytajcie ich. ja osobiscie jestem tym zainteresowany i chetnie to przeczytam w celu poszerzenia swojej wiedzy. bezsensowne klotnie kierujcie na offtopiki a ty Nook skasuj to bo az rzygac sie chce od tego.
-
ehh tu sie wszyscy kłucą. ehh
dobra niebęde sobie robił jaj z pająków ) a tak pozatym to uważam że murinusy chuoć agresywne to są ładne...
POKUJ !!
-
heh.. sorry za użycie twojego nicka w tak nietypowej sprawie ;-)
-
-
Dziękuję Metusie...prosto, krótko i na temat!
Smecta
Uprawnienia umieszczania postów