Witam czy ma ktos zdjecie nowego gatunku Goliath Pink Foot
(Theraphosa apophysis)? jesli tak prosze o linka.
Witam czy ma ktos zdjecie nowego gatunku Goliath Pink Foot
(Theraphosa apophysis)? jesli tak prosze o linka.
a juz znalazlem, ladny pajak)))
No ładny, ładny. Ciekawe, czy rośnie do takich rozmiarów, jak Blondi...
Witam!
Jimbo lepiej zadać pytanie tak..który z nich zasługuje na miano największego ptasznika świata??? Zdania są tu podzielone...ale jedno jest pewne wielkością na pewno nie ustępuje "blondynie"))
Pozdrawiam
Pablos
Dodam, że na fotce jest młody osobnik. Dorosły pewnie wygląda troszkę inaczej. Nie jest to jednak nowy gatunek ptasznika. Do niedawna ten gatunek miał nazwę Pseudotheraphosa apophysis i został sklasyfikowany w 1991 roku.
No faktycznie , nie jest nowy, zle podali na stronie, w ogole to mam prpblem ze znalezieniem informacji o nowych gatunkach.
"..... Ciekawe, czy rośnie do takich rozmiarów, jak Blondi..."
TAK,
"Autor: Pablos
"...Jimbo lepiej zadać pytanie tak..który z nich zasługuje na miano największego ptasznika świata..."
pewno jednak Th. blondi, chociaz np. Lasiodora parahybana czy Lasiodora difficilis to takze OLBRZYMY a napewno sa one "piekniejsze" od kazdej blondi ktore sa takze nazywane "krowimi plackami" ... ;-)
Z ptasznikow afrykanskich najwieksze sa Citharishius crawshayi, to OLBRZYMY a przytym bardzo piekne pajaki.
a propos innego postu an temat TH.blondi - ten pozerany waz (przez komentatora podany za zararake) to znaleziony na drodze osobnik przejechany przez samochod. Jak powstal ten film opowiadal na pewnej prelekcji Rick West - wiekszosc jest "gefaked" (dla rosyjskojezycznych wsrod nas - poprostu falsyfikat podparty "sensacyjnam" komentarzem
Jadzia P. niezbyt czesto (niestety wypowiada sie ostatnio, ale kazda wypowiedz mozna wazyc w zlocie ;-)Lasiodora parahybana czy Lasiodora difficilis to takze OLBRZYMY a napewno sa one "piekniejsze" od kazdej blondi ktore sa takze nazywane "krowimi plackami" ... ;-)
Gdybym ja cos takiego powiedzial o blondynie ... lepiej nie myslec - powiem tylko, ze podpisuje sie obiema rekami i nogami - mnie rowniez T.blondi kojazy sie z krowim plackiem, czyli po prostu ... nie podoba mi sie (kwestia gustu).
... nawiasem mowiac (a co tam, zbiore sie na odwage) C. crawshayi rowniez mi sie nie podoba...Z ptasznikow afrykanskich najwieksze sa Citharishius crawshayi, to OLBRZYMY a przytym bardzo piekne pajaki.
Hihi, mnie się najbardziej z olbrzymków podobają Chilobrachys huahini.