-
ciemnienie pająka przed wylinką
mówicie ze przed wylinka pająk ciemnieje na czym to polega że jego odwłok jest ciemniejszy od karapaksu czy poprostu cały pająk staje sie ciemniejszy ?????????
-
Re: ciemnienie pająka przed wylinką
Pajak ciemnieje caly (opinie bazuje na mojej malej smithi), co znaczy, ze pod jego chitynowym pancerzykiem, z udzialem reakcji biochemicznych, tworzy sie nowa "skorka".
-
Z moich obserwacji wynika, że zależy to od gatunku dla przykładu moja Hysterocrates gigas (jak i cały ten gatunek) zaraz po linieniu jest czarna albo popielaty a w momencie nadchodzącej wylinki jaśnieje i staje się brązowa.
-
Regalis po wylince tez ma "swieze barwy" i jest dosyc ciemna.
-
to zależy od pajaka(od gatunku) czy sciemnieje czy pojaśnieje ))
-
to zalezy od wielkosci ptasznika!
jak u 5 cm smithi stwierdzic po karapaksie (czy jak to sie nazywa) czy odnozach, ze jest wylinka? przeciez nie jest przeźroczysty , male sa wiec nie ma takiego problemu
najlepszym sposobem dla wszystkich wylinek (i tych pierwszych i tych ostatnich) jest sprawdzanie odwloka, ale i tak tylko wtedy gdy ptasznik wyczesal wloski (czyli raczej tylko gat. naziemne), bo jak nie wyczesuje to jego "pupa" jest idealna takze przed sama wylinka...
a teraz do rzeczy: pupa ptasznika po wylince jest jasna, przed wylinka pod pancerzem formuje sie nowy pancerz na ktorym znajduja sie "wloski" do wyczesywania- sa one ciemne, a wiec ta nowa, ciemna warstwa przebija ta stara jasna warstwe i pupa robi sie ciemna
chyba nic nie namotalem i zrozumiesz Memphis o co mi biega
-
rozumiem dzięki wszystkim za odpowiedzi tylko własnie niewiem czy mójw pajączek pociemniał czy nie wsumie nie jadł ju długo i siedzi w swojej kryjówce ale zastanawia mnie jedno zawsze piszecie że smithi robi pajęczyna przed wylinką jednak mój niestety nie robi jak przechodził ostatnio wylinke to w jego pudełku niewidziałem nawet mg pajęczyny
-
Witam Memphis
...różnie to bywa z tą pajęczyną...jedne robią grube "dywaniki" z pajęczyny ...a inne prawie nie /gdybyś spojrzał pod pewnym kątem to dostrzeżesz zaledwie widoczne utkanie pajęczynki ..ale zwykle ono jest../ Gdybyś czuł się rozczarowany ...to pamiętaj, że z wiekiem ptaszniki coraz staranniej przygotowują sie do tego krytycznego okresu w ich życiu, jakim jest wylinka..zwykle jest coraz więcej pajeczyny..często na czas wylinki całkowicie zamykają sie w swych kryjówkach ..otwory wejściowe zaklejając pajęczyną i pokrywając dodatkowo jadowitymi włoskami z odwłoka..
Pozdrawiam
Pablos
-
Właśnie, Mój Smithi dopiero przy szóstej wylince zrobił sobie dywanik z pajęczyny, wcześniej liniał "na żywca".
-
Wlasnie. Ten sposob ciemnienia calego ciala jest dobry przy okreslaniu wylinki u mniejszych okazow (takich, jak moj
Oprocz, jak slusznie Pablos zauwazyl, trzeba obserwowac zachowania pajaka. Czy je, czy buduje wiecej pajeczyny, niz zwykle, czy jest osowialy, czy ruchliwy.
Uprawnienia umieszczania postów