Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Mimikra wśród pająków:)

Mimikra wśród pająków:)

Witam!
    No...wreszcie wróciłem do"żywych" w przenośni i dosłownie Ale nic to..zamierzam wpadać tu teraz częściej i aktywniej udzielać się na tym Forum.
    Tak sobie pomyślałem, że nie można żyć wyłącznie tematami dotyczącymi stricte hodowli ptaszników i od czasu do czasu, tak dla uświadomienia sobie czym są w ogóle pająki i jaki olbrzymią prezentują BIORÓŻNORODNOŚĆ, chciałbym wprowadzić zwyczaj poruszania jakiś ciekawych wątków z ich biologii. Myślę, że wiedza stojąca za naszą wspólną pasją, jest na tyle interesująca, że może zaciekawić początkujących pajęczarzy, a i "starzy wyjadacze)))" też sobie co nieco przypomną, wspólnie poszperamy w światowym necie, coś potłumaczymy, czegoś się nowego nauczymy ..spox!
    Pozwolę sobie zacząć i w załączniku umieściłem coś...no właśnie co???
    Hmmm...dodam, że nie jest to owad../heheheh, nic z tego! To nie żaden gatunek mrówki/
    Czekam na propozycje..dodam, że ma to związek z tematem i fascynującym skądinąd zjawiskiem MIMIKRY międzygatunkowej...
    Pozdrawiam
    Pablos
    PS. Dodam dla ułatwienia, że to "coś" żyje w Polsce, żyje też w Kanadzie Walter, tak w ogóle to żyje prawia wszędzie /gatunek kosmopolityczny/ i bardzo duże zasługi w opisie "cosia" wniósł pewien polski naukowiec..Pan J. Proszyński.

Re: Mimikra wśród pająków:)

troche mi przypominają skakuny tym bardziej ten ''coś'' chociaż z tego co mi wiadomo są mrówki upodobniające sie do pajaków, jednak jak na mrówke to nie te odnuża.

Pozdrawiam

...Serpent masz rację to rodzina skakunowatych /jestem pod wrażeniem!/, czyli oczywiście pająk, a ściślej jeden z gatunków pająków mrówkokształtnych.. Ma ok. 4-5 mm długości i z wyglądu i co ciekawsze nawet z zachowania i sposobu poruszania bardziej przypomina mrówkę, niż pająka. Po co?
    1. Bezkarnie pałaszuje mrówki na oczach ich zupełnie bezradnych współtowarzyszek..czyli jeszcze żywych mrówek-robotnic..
    2. I co istotniejsze: taka fałszywa mrówka zwykle unika ataków wrogów, bo każdy wie ..przepojona kwasem mrówkowym HCOOH mrówka nie jest za smaczna..mało ciałka a można się nieźle przytruć.. Po drugie zaś taki zmyślny pajączek korzysta na tzw. "efekcie ławicy". Potencjalny drapieżnik z trudem upatrzy w roju mrówek akurat tą fałszywą i ją zje...dlatego nasza MRÓWCZYNKA, bo taka jest jej polska nazwa /Myrmarachne formicaria/, oddaje się już bez żadnych skrupułów łowom..
    Swoją drogą to nie jedyny przykład mimikry, czyli upodabniania się wyglądem lub zachowaniem do gatunku trującego albo jadowitego, aby uniknąć pożarcia...Wśród pająków zjawisko to jest nader pospolite.. Samych pająków mrówkokształtnych jest bez liku. W Polsce najpospolitsze to właśnie mrówczynka /Myrmarachne formicaria/ i kraśniaki /Micaria sp./..zapodałem go w załącznikach...a przecież są pajączki imitujące np. osy czy szerszenie ..jak chociażby tygrzyki.
    Pozdrawiam
    Pablos
    PS. Kto by pomyślał, że w mrowiskach rozgrywają się takie hardcorowo-dantejskie)) sceny...

Więc tak,ten coś to chyba będzie samica mrówczynki(Myrmarachne formicaria) i należy ona do rodziny skakunowatych.A jej podobieństwo do mrówki pomaga jej zniechęcić drapieżniki,które w wiekszosci nie przepadaja za mrówkami.A ten obiadek to będzie samiec tego samego gatunku.

ps naprawdę dobry i ciekawy temat )

k...a spużniłem się :P

A widzieliście może kiedyś poskocza krasnego(Eresus cinnaberinus)ja widziałem ale tylko na fotce ale cudo naprawdę.
    Jeśli chodzi o wygląd to niedorównuje mu wiele ptaszników tylko że mały jest skubaniec.
    Szkoda tylko ze żadki bo naprawdę z checią bym go na żywca zobaczył i szczelił mu kilka fotek.

Eresus cinnaberinus naprawde ładnie wygląda pozwoliłem sobie na zamieszczenie jego fotek :]

walter
    Guest

S L I C Z N Y !
    Gdzie one zyja i jakiej sa wielkosci?

walter
    Guest

Juz wiem ... jeszcze fajna fotka samicy:

Caeli
    Guest

Co do "ładności" gatunków polskich pająków mi podoba się Ukośnik (Thomisus onustus).

Uprawnienia umieszczania postów