-
Mimikra wśród pająków:)
Witam!
No...wreszcie wróciłem do"żywych" w przenośni i dosłownie Ale nic to..zamierzam wpadać tu teraz częściej i aktywniej udzielać się na tym Forum.
Tak sobie pomyślałem, że nie można żyć wyłącznie tematami dotyczącymi stricte hodowli ptaszników i od czasu do czasu, tak dla uświadomienia sobie czym są w ogóle pająki i jaki olbrzymią prezentują BIORÓŻNORODNOŚĆ, chciałbym wprowadzić zwyczaj poruszania jakiś ciekawych wątków z ich biologii. Myślę, że wiedza stojąca za naszą wspólną pasją, jest na tyle interesująca, że może zaciekawić początkujących pajęczarzy, a i "starzy wyjadacze)))" też sobie co nieco przypomną, wspólnie poszperamy w światowym necie, coś potłumaczymy, czegoś się nowego nauczymy ..spox!
Pozwolę sobie zacząć i w załączniku umieściłem coś...no właśnie co???
Hmmm...dodam, że nie jest to owad../heheheh, nic z tego! To nie żaden gatunek mrówki/
Czekam na propozycje..dodam, że ma to związek z tematem i fascynującym skądinąd zjawiskiem MIMIKRY międzygatunkowej...
Pozdrawiam
Pablos
PS. Dodam dla ułatwienia, że to "coś" żyje w Polsce, żyje też w Kanadzie Walter, tak w ogóle to żyje prawia wszędzie /gatunek kosmopolityczny/ i bardzo duże zasługi w opisie "cosia" wniósł pewien polski naukowiec..Pan J. Proszyński.
-
Re: Mimikra wśród pająków:)
troche mi przypominają skakuny tym bardziej ten ''coś'' chociaż z tego co mi wiadomo są mrówki upodobniające sie do pajaków, jednak jak na mrówke to nie te odnuża.
Pozdrawiam
-
-
Więc tak,ten coś to chyba będzie samica mrówczynki(Myrmarachne formicaria) i należy ona do rodziny skakunowatych.A jej podobieństwo do mrówki pomaga jej zniechęcić drapieżniki,które w wiekszosci nie przepadaja za mrówkami.A ten obiadek to będzie samiec tego samego gatunku.
ps naprawdę dobry i ciekawy temat )
-
-
A widzieliście może kiedyś poskocza krasnego(Eresus cinnaberinus)ja widziałem ale tylko na fotce ale cudo naprawdę.
Jeśli chodzi o wygląd to niedorównuje mu wiele ptaszników tylko że mały jest skubaniec.
Szkoda tylko ze żadki bo naprawdę z checią bym go na żywca zobaczył i szczelił mu kilka fotek.
-
Eresus cinnaberinus naprawde ładnie wygląda pozwoliłem sobie na zamieszczenie jego fotek :]
-
S L I C Z N Y !
Gdzie one zyja i jakiej sa wielkosci?
-
Juz wiem ... jeszcze fajna fotka samicy:
-
Co do "ładności" gatunków polskich pająków mi podoba się Ukośnik (Thomisus onustus).
Uprawnienia umieszczania postów