Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: temperatura looknijcie

Mieszany widok

temperatura looknijcie

pająki , jako zwierzaki tropikalne, powinno się trzymać w temperaturce większej niż pokojowa, ale wiem że wiele osób trzema je (podobno z powodzeniem) w temp. pokojowej. czy ma to jakieś negatywne skutki, oprócz wolniejszego wzrostu?

Atrax Robustus :-)
    Guest

Re: temperatura looknijcie

Pajaki maja wtedy wolny metabolizm, rzadziej jedza, wolniej sie rozwijaja, ale za to dluzej zyja...chyba, ze ktos rzeczywiscie przedobrzy.
    Poza tym temperatura pokojowa to rzecz wzgledna. U mnie temp. pokojowa to 16-17 stopni, a u innych to jest 25 stopni, a 25 to jest bardzo dobra temperatura dla pajaka.
    Poza tym zawsze lepiej, zeby pajak byl w nizszej temp. niz w za wysokiej.

Nie - jeżeli zapewni się "punkt grzejny" +/- 30 stopni C.
    Niższa temp.(bez przegięć +/- 24 s.C)=wolniejszy wzrost,spowolniony metabolizm=dłóższe życie.
    Dotyczy przynajmniej kilku gat.z rodz.Euathlus(Brachypelma)

miałem na myśli ok 20st.C czy można tak trzymać np brachypelmy czu avicularie? na razie podgrzewam swoje pająki ale zastanawiam się czy nie przestać. jak radzicie???

Atrax Robustus :-)
    Guest

Nie polecam. Najlepiej trzymac te 24-25 stopni. Sam sie staram trzymac taka wlasnie temperature. Oczywiscie pajaki wytrzymuja takie temperatury, jak 20 stopni, ale o to chodzi, zeby miec warunki podobne do tych, jakie panuja w ich naturalnym srodowisku. Aha, poza tym Avicularie sa (z tego, co zauwazylem) stenotermiczne, wiec wahania temperatury sa dla nich szkodliwe i pajak po "przedobrzeniu" moze pasc

Lepiej nie eksperymentuj i zostaw tak, jak masz... i napisz jeszcze, jaka masz temperature.

Ja mam temp. w pokoju 19'C . Czy żeby ogrzać moje terra (30/30/20) do temp. 25 'C wystarczy mała 15W żarówka dająca czerwone światło?

ja mam podobnie ale troche cieplej w pokoju 22 23 ale czasem wlacze mu lampke z zarowka 15 W z czerwonym swiatlem i narazie moj pajak swietnie zyje tak mi sie wydaje pajeczyny robi ze hoho
    pozdrawiam wszystkich ktorzy hoduja pajaki nadrzewne :P

thx, ja mam w terra a albopilosami 25-27st,C, a u rosea mam pokojową czyli ok.21st.C

Wbrew pozorom w tych tropikach, zwlaszcza tam gdzie siedza pajaki to nie jest tak upiornie goraco - 25 stopni wystarczy, a przy 20 po prostu pajak bedzie wolniej funkcjonowal .

nizsza temperatura odniza metabolizm pajaka, wiadomo oczywiscie ze przesadzic nie mozna w zadna strone bo za niska temperatura moze pajakowi zaszkodzic (smierc) tak samo jak za wysoka (przesuszenie = smierc). Zalezy jeszcze jaka masz temp w domu. Ja naprzyklad mam 19 stopni i dogrzewam pajakom zarowkami tak zeby mialy w terra 26-27 w dzien a w nocy 21 (czasami w nocy jest nawet 19). I wydaje mi sie ze tak jest najlepiej :-)

Uprawnienia umieszczania postów