Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Co jest z Gramostola Cala

Co jest z Gramostola Cala

Witam !! Mianowicie mam następujace pytanie mam g. cala po 2 wylince, problem polega na tym że u mojego pajaczka pojawiły sie dziwne barwy, cały odwłok zrobił sie czarny natomiast kolega ma równiez g. cala z tego samego kokonu co moja i jego po wylince są różowe a moja jakoś niema zamiaru wracać do takiej barwy, czym to moze byc spowodowane temperatura, wilgotność jest w normie ma apetyt i niejest osowiała. Sam niewiem co moze byc przyczyną powiedzcie co to moze być to moje gg 4817849

Atrax Robustus :-)
    Guest

Re: Co jest z Gramostola Cala

Ciemnienie to typowa oznaka wylinki. Nie szkodzi, ze kumpel ma cale z tego samego kokona, bo one sa genetycznie inne, to nie sa klony i beda przechodzily inny rozwoj, nawet przy IDENTYCZNYCH warunkach.
    A i powiedz jeszcze, kiedy Twoj pajak mial ostatnia wylinke.

A ostatnia wylinka była dokładnie 23.01.2003, pająk jest ruchliwy i juz je wsumie szybo bo tylko dzień po wylince i wsunoł aż 3 larwy ochotki :-).

DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ

Oszalałeś??? Nie dawaj mu odrazu jeść, bo jeszcze mu szczękoczułki dobrze nie stwardniały. Jak sobie coś zrobi to potem może zdechnąć z głodu!!!

Guest

Beny --> khem khem... nie chce byc upierdliwy, ale z tego, co piszesz wychodzi, ze mial wylinke dzisiaj, wiec (bo mam na zegarku 23.59) to mi sie wydaje dosc dziwne, ze juz ma niby czarne ubarwienie. Rozumiem, ze ciemne ubarwienie mial przed wylinka... To normalne, ze ciemnieje przed wylinka.
    Aha i firia ma racje (jak zawsze ) mowiac, ze za szybko karmisz, bo powinienes z karmieniem odczekac CONAJMNIEJ 5-6 dni, bo pajak jest jeszcze tak miekki, ze faktycznie moze wylamac sobie szczekoczulki.
    Wiele kolego ryzykujesz i na przyszlosc lepiej poczekaj...Gdyby sobie wylamal szczekoczulki, to nastepne by mu odrosly dopiero przy nastepnej wylince.

Huhros
    Guest

jakby sobie uszkodzil zeby to obawiam sie nie bylo by juz nastepnej wylinki

Guest

Teoretycznie szczekoczulki moga odrosnac rowniez, ale masz racje i lepiej nie eksperymentowac, dlatego zawsze lepiej jest przeczekac te pare dni, niz pozniej oplakiwac smierc zwierzaka

walter
    Guest

jakby sobie uszkodzil zeby to obawiam sie nie bylo by juz nastepnej wylinki
    ... moglaby byc ... postaram sie jutro podrzucic link i krotkie tlumaczenie swietnego artykulu o "bezzebnym" kedziorze.

biorac pod uwage nawet to ze ptaszniki moga dlugo wytrzymac bez jedzenia ta z uszkodzonymi szczekoczulkami nie bylo by nastepnej wylinki tylko smierc!!!

DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI. Niewiedziałem ze mugł sobie uszkodzic cos podczas jedzenia i sory za pomyłke w dacie miał wylinke dokładnie 21.01.2003 r. a nie 23 i myślałem ze karmienie go dwa dni puźniej czyli 23 jest wpożądku a tu niestety nie.

JESZCZE RAZ DZIEKI ZA RADY :-)

Uprawnienia umieszczania postów