Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: !!!!!pomóżcie początkującemu!!!!!!!!!

Pawloosh
    Guest

!!!!!pomóżcie początkującemu!!!!!!!!!

Witam wszystkich Forumowiczów! Dwa dni temu kupiłem sobie pięknego pająka, który zwie się grammostola rosea. Mam pytanie: czy powinienem karmić go rano czy wieczorem? Aktywny robi się po zmierzchu, czyli najpewniej wieczorem, prawda?

P.S.: kupiłem sobie czerwoną żarówkę(25 W), żeby obserwować go w nocy. Jak myślicie, czy zainstalować dodatkową oprawkę na tę żarówkę, czy po prostu wykręcać pod wieczór białą i w jej miejsce wkręcać czerwoną?

Pozdrawiam!
    Paweł

Atrax Robustus :-)
    Guest

Re: !!!!!pomóżcie początkującemu!!!!!!!!!

Witam
    Co do pierwszego pytania, to nie ma znaczenia, o ktorej go karmisz, chociaz wiekszosc pajakow jest aktywna w nocy. Jesli sie obawiasz o zdrowie pajaka, to pora karmienia naprawde nie ma znaczenia.
    A co do drugiego, to zainstalowanie oprawki na czerwona zarowke wydaje mi sie dobrym pomyslem, bo jak co wieczor bedziesz trzasl jego terrarium przy wykrecaniu zarowki, to sie pajak bedzie stresowal niepotrzebnie.
    Pozdrawiam.

Huhros
    Guest

ja proponuje karmic ptasznika w ten sposob, ze wrzucasz mu wieczorem- 1 lub 2 razy w tygodniu po 2 swierszcze i jest luz- jak zje to dalej karmisz a jak nie zje do wyciagasz pozostale swierszcze i czekasz jakis czas, pozniej wrzucasz i pownie i jak je to dalej dajesz a jak nie to wyciagasz...i tak w kolko

Pawloosh
    Guest

Dziękuję za porady!

nie wiem czy dobrze zrozumialem. Czy Ty chcesz oswietlać terra białą żarówką?? Po co?? Nie ma takiej potrzeby! pajaki nie lubią swiatła. Lepiej zamontuj czerwoną zarowke. A moja propozycja jest taka : nie wkładaj zarówki do środka do terra. Jesli gorna szybka/przykrywka jest przejrzysta to lepiej zamontuj zarowke nad terra.

Pawloosh
    Guest

Metus: dziękuję za poradę! Mam jednak pytanie: sprzedawca zalecił mi, żebym używał w dzień (12 godzin na dobę) białej żarówki, aby zapewnić pająkowi cykl dobowy- czy miał rację? Pytam, bo hoduję również jaszczurki, przy których kupnie inny sprzedawca (w innym sklepie) kilkukrotnie wprowadził mnie w błąd... Dlatego też przestałem sprzedawcą ufać... Pozdrawiam!!!

Pawloosh
    Guest

przepraszam, zrobiłem błąd- "sprzedawcom", a nie "sprzedawcą"- liczba mnoga... Pozdrawiam!!!

walter
    Guest

No coz ... cos Ci musial powiedziec ... chocby byla to zupelna bzdura.
    Pajaki najlepiej czyja sie w ciemnosciach (w odroznieniu od sprzedawcy)
    Czerwone swiatlo o ktorym czesto jest mowa sluzy tylko i wylacznie dla wygody opiekuna, zeby mogl sobie pajaczka poogladac w nocy, nie drazniac go przy tym.

Pawloosh
    Guest

Dzięki, Walter! A gdyby zdarzyło się, że potrzebowałbym podświetlić terrarium w dzień (różnie bywa), to czerwona żarówka pająkowi wogóle nie przeszkadza, prawda? Aha, jeszcze jedno: czy to normalne, że po nocy, nad ranem, wilgotność jest większa niż w dzień? (w dzień jest 62-65, nad rankiem- bywa, że grubo ponad 70). POZDRAWIAM!

Huhros
    Guest

ptaszniki wola jak jest ciemno- trzymaj je w polcieniu!

Uprawnienia umieszczania postów