Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pleśń na "rekwizytach" w terrarium

Zion
    Guest

Pleśń na "rekwizytach" w terrarium

(Problem niniejszy poruszyłem również na liście terrerium)
    Szykuję przeprowadzkę moim młodym pajaką i przyznaję nie wiem jak rozwiązać problem z pleśnią na "rekwizytach" wewnątrz terrarium.
    Chcę wnętrze wysypać mieszanką zwykłedu torfu i torfu z brykietu kokosowego i zasadzić w nim rośliny. Norkę dla brachypelma albobilosum chciałbym zrobić z łupinki kokosa i tu mój problem!! Żeby utrzymać odpowiednią wilgotność wewnątrz terrarium poradziliście mi żeby co jakiś czas wlewać wodę bespośrednio w podłoże, ale łupina kokosa i drewno w kontakcie z wilgotnym podłożem zaczyna PLEŚNIEĆ. Jak radzicie sobiez tym problemem?
    Pozdrawiam

Awikkularia
    Guest

Re: Pleśń na "rekwizytach" w terrarium

Pająk w terrarium powinien mieć jeden zawsze suchy kąt. W nim możesz ustawić kryjówkę dla swojego ptasznika.

Atrax Robustus :-)
    Guest

Dokladnie
    Ostatnio zauwazylem, ze moja smithi, jak ma zbyt wilgotne podloze, to przewaznie siedzi na swojej kryjowce, gdzie jest zawsze sucho.
    Ale teraz zmniejszylem troche wilgotnosc i bylo juz dobrze.

Huhros
    Guest

w kazym terra trzymam, trzymalem i bede trzymal kokosa i moge cie zapewnic ze nie bedzie plesniec o ile dobrze go wyczysciles zanim stal sie norka ptasznika co do suchego kata to najlepiej lac wode w jeden rog terra i po klopocie (woda ladnie wsiaknie i polowa bedzie sucha a polowa mokra- i to to chodzi)

Uprawnienia umieszczania postów