Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: robi sie niegrzeczny !!!

robi sie niegrzeczny !!!

chcialem tylko podzielic sie z wami moim lekkim zadowoleniem jak rowniez niezadowoleniem spowodowanym tym ze dzisiaj a dokladniej rzecz biorac przed chwila otworzylem pokrywe od domku mojego pupilka i wiecie co ujrzalem on se siedzial i chyba wyczail ze otworzylem pokrywke i skubaniec pierwszy raz od ponad dwoch miesiecy zaczal wyczesywac wloski (oj niegrzeczny) no i tak wogole ostatnio zrobil sie jakis szybki i lekko ze tak to nazwe dziki i agresywny ( zawsze byl spokojny a wczoraj na moich raczkach prawie dal dyla ) ale to z jednej strony fajnie bo rosnie na jakiegos hard corowca a z drugiej nie fajnie bo moze byc trudnym dzieckiem a tak wogole to chodzi o mojego malego olafa lub tez ole (kedziezawego)

Huhros
    Guest

Re: robi sie niegrzeczny !!!

jak chcesz zeby robil sie coraz bardziej "dziki" to go zostaw tu gdzie jest a jak chceszzmniejszyc agresywnosc to daj go do jakiegos bardzo malego terra i zmniejsz temp

co do temperatury to mam nie za wysoka
    a jak myslicie czy nie bedzie go wkurzalo jak troszke posiedzi w duzym potem w malym i tak na zmiane moze ktos probowal tak zmieniac lokum dla pajaka co jakis czas??? bycmoze ten pomysl jest durny ale lubie eksperymentowac czasami tylko nie chcialbym przeeksperymentowac tak zeby skomczylo to sie jakas tragedia
    pozdrawiam i dzieki

Huhros
    Guest

pomysl nie jest durny! tak wlasnie sie robi (przeciez to napisalem) - ale ptasznik raczej szybko wroci po powrocie do Big Terra do dawnej "korby" (jamu daje najwyzej kilka dni) -a jaka masz temp ? utrzymuj w dzien 20 a w nocy z 17 gwarantuje ze wypas

co do temperatur to zrobilem juz tak jak mowiles czyli mam w dzien cos leciutko ponad 20 a wnocy leciutko ponizej 20 a efekty zobacze wkrotce i wtedy wyraze moje zadowolenie badz tez niezadowolenie
    dzieki i pozdrawiam

moim zdaniem za niska. moim skromnym zdaniem w dzien utrzymaj 22-23 a w nocy 20-22.

Huhros
    Guest

hodowcy czesto bawia sie temperaturami po to,zeby zsynchronizowac wylinki u samca i samicy i naprawde nawet temp 15 stopni w dzien nie powoduje zadnych akcji ubocznych
    a co do obnizania temperatury: to tez wymysl hodowcow - mniejsza temp. czyli pajak robi sie "ospaly" wyzsza temp -pajak robi sie "pobudzony"
    proste - zaufaj mi Metus - ja tego nie wymyslilem tylko goscie, ktorzy "troche" w tym siedza

tak ale jak sam zauważyleś obniżenie temperatury spowoduje, że pająk zrobi się ospały. Więc po co to robić, przecież nie jest to normalne zjawisko a więc kolejna ingerencja w życie pajączka. Mpim zdaniem powinno sie robić jak najmniej takich rzeczy które nie pojawiają sie w normalnym środowisku pająka.

Orion
    Guest

No właśni...poco eksperymentować?A co z temperaturami podawanymi we wszystkich poradnikach?Ja mam 25-28 w dzień a w nocy ok.22.Oczywiście ważna jest też przytym wilgotność.
    Pozdrawiam.

Huhros
    Guest

Orion - to nie sa eksperymenty, tylko czasami koniecznosc- ptasznikowi nic sie przeciez nie stanie
    wyobraz sobie sytuacje: masz samca i samice- samica musi byc ok. 30 dni od wylinki zaplodniona bo inaczej zasklepia sie pory, w tym wypadku zmniejsza sie temp. samca zeby nie padl w miedzyczasie czekajac na odpowiedni moment - samo zycie, gdyby tak nie robic to ptaszniki kosztowaly by duzo wiecej a tego chyba nie chcesz ?

Uprawnienia umieszczania postów