-
Re: emilia + smithi = .......
Swego czasu krzyżówkami międzygatunkowymi zajmował się vorax.
P. camridgei x P. irmina to też jego robota...
Jeśli dobrze pamietam ma on również krzyżówki jakichś Brachypelma...
W każdym bądź razie chowa on kilka osobników różnych rodzajów krzyżówek...
A jeśli chodzi o systematykę, to jest to twór sztuczny i nie zawsze zaliczenie ptaszników do dwóch różnych gatunków musi oznaczać, że nie uzyska się od nich płodnego potomstwa (mogą one np. zasiedlać różne wyspy).
-
Pytam z czystej ciekawości, jaka cena..???
Szczerze mówiąc zawsze byłem przeciwnikiem takich ingerencji w naturę, ale jak się okazuje "czysta" P.irminia jest w Polsce unikatem i zanim czegoś nie skombinuję z Niemiec to może byłbym zainteresowany...
Pozdrawiam
Pablos
-
Witam Jaca!
Teraz sobie przypomniałem, że rzeczywiście czasem przewrotność matki natury nie zna granic..)) i bywa,że 2 gatunki, zamieszkujące 2 wyspy MOGĄ się krzyżować...zwłaszcza jeśli rozdzielenie populacji nie odbyło się zbyt dawno.. Jest to "gatunkotwórcze") oblicze IZOLACJI GEOGRAFICZNEJ..to tylko jej sprawka i jeśli człowiek zniesie jej wpływ, czyli połączy takie gatunki to COŚ)) z tego może wyjść. Warunkiem powodzenia takich zabaw , warunkiem "bez którego nie"=conditio sine qua non.., jest jednak MŁODOŚĆ gatunków w sensie ewolucyjnym.
Myślę jednak, że z czasem ewolucja poczyni takie zmiany w genomach /przez dobór naturalny, płciowy, dryf genetyczny...etc./, że krzyżówki takie nie będą możliwe lub ich rezultaty będą niezdolne do dalszej reprodukcji..
Swoją drogą to nie popieram takich zabaw w Pana Boga, ale to jest oczywiście moje zdanie do którego mam prawo..)
Pozdrawiam
Pablos
-
A jak by to wyglądało jak by skrzyżową a.viersicolor z B.smithi ?????
-
A jak by wyglądał krzyżówka a.versicilor z B.smithi??
-
witam
Wydaje mi się że takiej krzyżówki nieda się uzyskać (patrz argumenty którmi posłużył sie Pablos).
Co do ceny krzyżówki psalmopeusów to mój znajomy bierze 70 zł. Wielkość i walory estetyczne będziecie mogli ocenić jeszcze dziśaj jeśli uda mi sie wykonać wmiare dobre zdięcie.
Jaca powiedz mi z jakiego miasta jest Vorax to ja tobie powiem czy to jego robota.
pozdrawiam pigułe
-
ale gdyby tka mieszanka sie udała to było by banpawde ciekawie pajączek naprawde mógłby być piękny
-
witam
Mój pajaczek to rzeczywiście efekt pracy pana voraxa. Chyle czoła bo pajak jest bardzo ładny.
pozdrawiam mamouliana
-
shakadu ...
zapodaj jakas fotke - wszyscy sa ciekawi jak to cudo wyglada!
-
witam
Dziśaj napewno nie. Zakładam że jutro będą gotowe. Może mógłby mi ktoś udzielić wskazówek jak robić zdięcia aparatem cyfrowym bo ja mam z tym problemy.
pozdrawiam cyfrowych fotografów
Uprawnienia umieszczania postów