Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: emilia + smithi = .......

Re: emilia + smithi = .......

Swego czasu krzyżówkami międzygatunkowymi zajmował się vorax.
    P. camridgei x P. irmina to też jego robota...
    Jeśli dobrze pamietam ma on również krzyżówki jakichś Brachypelma...
    W każdym bądź razie chowa on kilka osobników różnych rodzajów krzyżówek...

A jeśli chodzi o systematykę, to jest to twór sztuczny i nie zawsze zaliczenie ptaszników do dwóch różnych gatunków musi oznaczać, że nie uzyska się od nich płodnego potomstwa (mogą one np. zasiedlać różne wyspy).

Pytam z czystej ciekawości, jaka cena..???
    Szczerze mówiąc zawsze byłem przeciwnikiem takich ingerencji w naturę, ale jak się okazuje "czysta" P.irminia jest w Polsce unikatem i zanim czegoś nie skombinuję z Niemiec to może byłbym zainteresowany...
    Pozdrawiam
    Pablos

Witam Jaca!
    Teraz sobie przypomniałem, że rzeczywiście czasem przewrotność matki natury nie zna granic..)) i bywa,że 2 gatunki, zamieszkujące 2 wyspy MOGĄ się krzyżować...zwłaszcza jeśli rozdzielenie populacji nie odbyło się zbyt dawno.. Jest to "gatunkotwórcze") oblicze IZOLACJI GEOGRAFICZNEJ..to tylko jej sprawka i jeśli człowiek zniesie jej wpływ, czyli połączy takie gatunki to COŚ)) z tego może wyjść. Warunkiem powodzenia takich zabaw , warunkiem "bez którego nie"=conditio sine qua non.., jest jednak MŁODOŚĆ gatunków w sensie ewolucyjnym.
    Myślę jednak, że z czasem ewolucja poczyni takie zmiany w genomach /przez dobór naturalny, płciowy, dryf genetyczny...etc./, że krzyżówki takie nie będą możliwe lub ich rezultaty będą niezdolne do dalszej reprodukcji..
    Swoją drogą to nie popieram takich zabaw w Pana Boga, ale to jest oczywiście moje zdanie do którego mam prawo..)
    Pozdrawiam
    Pablos

Caeli
    Guest

A jak by to wyglądało jak by skrzyżową a.viersicolor z B.smithi ?????

Caeli
    Guest

A jak by wyglądał krzyżówka a.versicilor z B.smithi??

shakadu
    Guest

witam
    Wydaje mi się że takiej krzyżówki nieda się uzyskać (patrz argumenty którmi posłużył sie Pablos).
    Co do ceny krzyżówki psalmopeusów to mój znajomy bierze 70 zł. Wielkość i walory estetyczne będziecie mogli ocenić jeszcze dziśaj jeśli uda mi sie wykonać wmiare dobre zdięcie.
    Jaca powiedz mi z jakiego miasta jest Vorax to ja tobie powiem czy to jego robota.

pozdrawiam pigułe

ale gdyby tka mieszanka sie udała to było by banpawde ciekawie pajączek naprawde mógłby być piękny

shakadu
    Guest

witam
    Mój pajaczek to rzeczywiście efekt pracy pana voraxa. Chyle czoła bo pajak jest bardzo ładny.

pozdrawiam mamouliana

walter
    Guest

shakadu ...
    zapodaj jakas fotke - wszyscy sa ciekawi jak to cudo wyglada!

shakadu
    Guest

witam
    Dziśaj napewno nie. Zakładam że jutro będą gotowe. Może mógłby mi ktoś udzielić wskazówek jak robić zdięcia aparatem cyfrowym bo ja mam z tym problemy.

pozdrawiam cyfrowych fotografów

Uprawnienia umieszczania postów