Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: kędzior mistrzem ucieczek z terrarium

kędzior mistrzem ucieczek z terrarium

zauważyłem że mój kędzior ucieka mi cały czas z terrarium!
    kupiłem mu drugie terra i uciekł!
    kupiłem trzecie terra zabezpieczone i znowu uciekł!
    kupiłem mu czwarte duże ładne terra i znowu uciekł!
    dlaczego on tak ucieka???????
    czy też tak czasami ucieka kędzior????
    dziekówa za odp!

Atrax Robustus :-)
    Guest

Re: kędzior mistrzem ucieczek z terrarium

A jak duzy jest ten kedzior ?

15 cm z odnóżami

Atrax Robustus :-)
    Guest

A to inna sprawa.
    Myslalem, ze to jakis maluch
    Mozesz opisac, jak masz urzadzone i zabezpieczone terrarium ?

Sklipkan
    Guest

Cześć ;-)
    Ja też mam dorosłą samicę i wyprawia to samo !!! W terrarium mam dwa otwory wentylacyjne trochę większe od średnicy kapsla.
    Są przysłonięte plastikową siatką. Dodam,że wszystkie terraria mam takie same i tylko pani kędziorkowej się to rozwiązanie nie podoba ! Chwyta szczękoczółkami tą siatkę i szarpie ją..,ciągnie.., byle tylko ją rozerwać i się wydostać !!! Inne ptaszniki WCALE się tym nie interesują ! Rozwaliła mi siatkę w jednym terra..,dobra..,
    przeniosłem ją do innego..,w drugim zrobiła to samo ! Zerwała ją do połowy,dobrze,że w porę to zauważyłem ;-) Teraz za karę siedzi w plastikowym pojemniku. No cóż,nic dodać nic ująć !

mam szklane terra zamykane na kłódkę w kształcie dużego kwadratu,
    nie mam siatki wentylacyjnej tylko no wiecie dziurki poszkle na górze jalo powietrze.gdy zobaczyłem poprzednie terra w którym kędzior uciekał zauważyłem wczoraj coś bardzo dziwnego kawałek plastiku na dnie był
    oderwany,ale jak ptasznik mógł oderwać kawałek plastiku?
    a na dodatek jest dzisiaj strasznie bardzo agresywny!dlaczego?
    dziękówa za odp!

Sklipkan
    Guest

Wierz mi... mają bardzo dużo siły w uchwycie szczękoczółkami !!!
    Wystarczy,że sobie wyobrazisz,że w naturze ptasznik w walce zabija nawet tak grożnego węża jak żararaka. W tym przypadku
    oczywiście kluczową sprawą jest,które z nich zada pierwsze ukąszenie.Lecz wąż to nic innego jak jeden "wielki mięsień"
    i na prawdę trzeba dysponować nieziemskim uchwytem,by go nie wypuścić ! Swoimi pazurkami jadowymi potrafią przebijać miększy plastik..,a potem to już tylko kwestia czasu... . Co do agresywności to z moich doświadczeń wynika,że nawet tak agresywne pająki jak np.Pterinochilus,po otworzeniu terra chowają się do swoich kryjówek i dopiero nękane i drażnione decydują się na najlepszą obronę jaką jest atak. Pozostaje tylko zapytać,czy w poblizu twojego terra nikt sie nie kręci,stukając w nie ? Mam tu na myśli młodsze rodzeństwo,kota,szczura...cokolwiek,co mogłoby deprymować twojego pajaka... .Poza tym nie wiem czy go oswajałeś ? Moja samica nawet nie wyczesuje włosków brana do ręki.A może masz akurat taki wojowniczy egzemplaż ? Wiem,że np.Lasiodory parahybany mają zróżnicowany charakter..,jedne są łagodne,a innym nawet strach spojrzeć w oczy... ;-)

Ja mam kędzierzawice , trzymam ją w terrarium, otwierane jest od góry.
    Pokrywa jest drewniana i lekka więc mogła by uciec bez żadnych problemów , ale tego nigdy nie uczyniła.
    Dziwne że twoja pajęczynka ucieka, Widocznie taki ma już charakterek.

Jaki właściciel taki pająk^_^He
    Bezobrazy
    cześć

Huhros
    Guest

nie wiem czy to w czym pomoze ale moze pewnym rozwiazaniem bedzie trzymanie ptasznika w faunboxie- wentylacja jest niezla (cala gora jest z "dziurkami" a plastik jest stosunkowo gruby- wiec nie powinna przegryzc a napewno sie nie przecisnie

Kendzierzawiec
    Guest

a ja trzymam mojego kendzierzawca w kupionym terra i uciekl mi tylko przez moja nieuwage.

Uprawnienia umieszczania postów