Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Rośliny

T_ome_K
    Guest

Rośliny

Jakie moge dać rośliny do terra z ptasznikiem??
    Pozdrawiam wszystkich!!

walter
    Guest

Re: Rośliny

Najlepiej sztuczne.
    Naturalne roslinki ptasznik szybko "przesadzi" lub stratuje.

Sklipkan
    Guest

Żywe rośliny może opleść pajęczyną i zaczną gnić...potem tylko kłopot z niechcianą pleśnią ;-)

Atrax Robustus :-)
    Guest

Chyba, ze jakies fikusy drobnolistne, lub cokolwiek o twardych lisciach, ale jednak nie bede oryginalny i polecam sztuczne roslinki.

Ja jednak jestem za żywymi roślinami.. Wszystko zależy przede wszystkim od gatunku pająka i jego biologii/czy podziemny, czy naziemny....czy produkuje duzo pajęczyny, której osobiście nienawidzę/ a także osobniczego temperamentu Twojego ptasznika. Moje smithi mają w terrarze epifity, żywe porosty i coś przypominające bluszcz z liśćmi zielono-białymi...)) Wszystko razem fajnie koegzystuje. Wiele ptasznikow, w tym Brachypelmy, lubi podkopywać rośliny ale jeśli sam zbudujesz jej katakumby)/czyt. norę w torfie + kora sosnowa/ i na wierzchu wszystko zamaskujesz roslinnością...to i pająk będzie szczęśliwy...i walory estetyczne terrarium nienajgorsze...
    Pozdrawiam

T_ome_K
    Guest

a może być np mechz lasu??)))))
    dla smithiegi i kędzia

Guest

Mech moze byc, ale oczywiscie on stanowi czesc podloza, a my piszemy o takich roslinkach ozdobnych. Chociaz mech tez moze byc roslinka ozdobna . Sam mialem kiedys mech w terrariach ptasznikow, ale teraz pozbylem sie go i dopiero go umieszcze, jak przeniose pajaki do trrarium.

..zgadzam się z Atraxem! Sam umieszczając różne gatunki mszaków w terrarze /niestety na briologii się nie znam..więc nie określę ich gatunku/ obawiałem się NIEPROSZONYCH gości /roztocza..etc../ ale wszystko jest ok..Jedynymi formami życia poza pajęczycą /no prawie jedynymi...są przecież wszędobylskie, ubikwistyczne drobnoustroje.../ są...owady karmowe...ale NIE WIEM DLACZEGO)))mam wśród nich 100%śmiertelność) Po mech polecam się wybrać właśnie teraz.. silne mrozy wydają mi się być Twoim sprzymierzeńcem...a może to tylko działanie "pro psyche"???
    Pozdrawiam

Guest

Amen

Jeszcze moglbym dodac, ze jak bierze sie torf w lecie, to dobrze jest po powrocie do domu zanurzyc go na pare godzin do zimnej wody, wtedy wiekszosc nieproszonych gosci powinno z niego wyplynac.

walter
    Guest

Torf, lub cokolwiek uzywamy jako podloze, dobrze jest zalac wrzatkiem i zostawic do wystygniecia.
    Nie zaszkodzi rowniez wlozyc na 2-3 minuty do mikrofalowki na maxa.
    Torf dobrze jest zmieszac z vermiculitem - dluzej utrzymuje wilgoc.

Zauwazylem jednak, ze torf bardzo szybko "lapie" plesn, czego nie ma przy wloknie kokosowym.
    Od jakiegos czasu uzywam wlokno kokosowe w "cegielkach" nie zmieszane z niczym - uwazam, ze jest najlepsze.

Uprawnienia umieszczania postów