-
JADOWITOSC PTASZNIKOW
kto wie cokolwiek na temat "Jadowitosci ptasznikow" ?
-
Re: JADOWITOSC PTASZNIKOW
W sumie kazdy slyszal, ale to temat pod dyskusje.
Moge powiedziec, ze slyszalem, ze wszystkie ptaszniki sa jadowite.
Ale ta "jadowitosc" to rzecz wzgledna. Punkt widzenia smienia sie od punktu siedzenia. Przykladowo powiem teraz, ze najjadowitszym ptasznikiem na Ziemi jest Atrax robustus, ale z punktu widzenia psa, ten ptasznik jest tym, czym dla nas jest kedzierzawiec. Rozne organizmy reaguja na jad inaczej i pojecie jadowitosci mozna roznie interpretowac.
-
Jadzia, pytasz powaznie?
Podejzewam, ze wiesz na ten temat wiecej niz my tutaj razem wzieci do kupy!
Dobry artykul na temat "jadowitosci ptasznikow" jest tutaj:
http://www.arachnophiliac.com/burrow...la_dangers.htm
Niezly artykul na temat jadu G.Rosea:
http://www.buffalo.edu/reporter/vol31/vol31n32/n9.html
-
Hehe
Jadzia wie o wieeele wiecej na ten temat, wiec nie chcialem sie blaznic i opisywac jad poszczegolnych gatunkow :]
walter --> przyznam, ze niesamowicie ciekawa strona !!!!!!!!!!
huh...
-
nie o to chodzi "czy wie, czy nie" ale o
KONKRETNE, OPARTE BADANAIAMI LABORATRYJNYMI PUBLIKACJE.
Nie chodzi o zaslyszane na jakichs komercyjnach kanalach telewizyjnych
(do nich naleza wszystkie "Discovery..."), takze publikacje w niby-naukowych czasopismach sa nic nie warte.
Wiekszosc autorow stron w necie przekazuje dane odpisujac je z innej strony, to samo dotyczy wiekszosci (99%) autorow ksiazek.
NAjczescie slyszy sie ze najbardziej jadowite ptaszniki to przedstawiciele rodzajow Stromatopelma, Pterinochilus (murinus), Poecilotheria oraz Heteroscodra. Nalezy przyznac ze z pewnoscia wiekszosc przypadkow ukaszenia zostala spowodowana przez te ptaszniki (szybkie kasnieie nalezy do ich strategi obronnej), ale jak silny jest ich jad nie wiadomo dokladnie. Publikacje na temat jadu ptasznikow sa niesamowicie rzadkie albo trzymane w sejfach firm farmaceutycznych.
(dla znajacych niemiecki polecam publikacje Dr. Schmidta na temat jadow i trucizn zwierzecych. Schmidt jest medykiem i od 50 lat zajmuje sie ptasznikami)
Dr. Günter Schmidt
"Giftige und gefährliche Spinnentiere"
Neue Brehm-Bücherei
ISBN 3-89432-405-8
-
Kurcze moze zepsuje watek ale dlaczego te pajaki sa stosunkowo tanie???
Przecierz nie jest to zabawka. Ale tania
zalozmy taki gostek 12 lat idzie se do sklepu zoologicznego i mowi poprosze tego zoltego a pani mowi ze trzeba miec zgode rodzicow a on mowi ze ma!!
No i idzie do domu wklada reke do pudelka po 2 dniach szuka go w pajeczynach i bach walnol go pajak.
Potem mam patzy jak synek cierpi.....
Sorry ze tak pisze ale sam mam 13 lat ale jestem odpowiedzialny i mam troszeczke doswiadczenie.
Wiec dlaczego Pterinochilusy sa tak latwo dostepne w sklepach zoo??
-
Xeo - na forum istnieje cos takiego jak "NOWY TEMAT" prznies sie prosze ze swoim pytaniem tam OK ?
Ale tak a propos: poco grzebac w terrarium u ptasznika ?
Jezeli potrzebujesz kontaktu cielesnego to "kup se" chomika
(ale uwazaj zeby cie nie ciachnal zebiskami - bo bardziej poczujesz niz mammilatusa - u nas w telewizji pokazywali taki dokementalny film - chomik-killer zalatwial jednego po drugim w takiej wiosce na zadup....)
-
heh jadziu to byla historia jakiegos chlopaka ktory sie nie zna na pajakach!!
Czytaj uwaznioej
-
Ja sam szukam publikacji na ten temat, najlepiej w jezyku angielskim. Jedyna publikacja, w ktorej dosyc dokladnie opisany byl sklad jadu i jego dzialanie, to publikacja o Atrax`ie r.
-
Uprawnienia umieszczania postów