-
-
Re: HoRRoR na eBay'u
Jaca --> natura to co innego
Napisalem nawet, ze rozumiem tych neandertalczykow, co jedza ptaszniki, bo kazdy musi jakos ratowac swoje skore i w obliczu glodu ludzie nie takie rzeczy by jedli.
W przyrodzie sie roznie dzieje. Ale na przyklad nie winilbym tego katnika, ze zjadl ptasznika, tylko siebie, bo po co dawalem tego katnika ptasznikowi. Nie ?
Pajak sie kieruje instynktem i za to go winic nie wolno, ze nie wie, ze w tej chwili wlasnie wcina z apetytem pajaczka za 100 zl i robi przykrosc wlascicielowi.
Jedynie nie moge zrozumiec ludzi, ktorzy jedynie z checi zysku zabijaja zwierzeta dla pozniejszej ich sprzedarzy.
Jaca: We wszystkich przykladach, jakie opisales i tak wychodzi, ze nie szczur, nie katnik jest winien, tylko sam hodowca jest w takim wypadku "fe". 8)
-
to wg Ciebie penie jest tez wszystko ok jak przemycaja zwierzeta przez granice?? tak?? Widziałes moze kiedys jak przewoża np żółwie?? Zaklejają je taśmą klejącą zeby ni drapaly i jada tak bez jedzenia i picia wiele godzin a nawet dni.... no bo przeciez czemu nie zarobic troche kasy co??? Przeciez to jest glupota ludzka!!!przeciez ten ludzki gatunek zniszczy wszystko..... wszedzie gdzie pojawia sie czlowiek od razu cos jest nie tak. Pomysl sobie ile zla wyrzadzil swiatu czlowiek i w wiekszosci to tacy bezmozgowcy co mysla tylko o wlasnej dupie i kasie. Wszystko jest ok jesli dzialania takie maja cel. Nawiązales tutaj panie Jaca do zabijania dla jedzenia. Osobiscie uwazam ze jesli czlowiek zabija aby przezyc to jest wszystko ok. Nie mam nic przeciwko jesli ktos zjada pajaki ale jesli ktos zabija i meczy zwierzaki po to zeby se zarobic to wg mnie jest nie fear. Podsumowując.... Najpierw nalezy sie zastanowic a pozniej dzialac... Nie wiem czy odpowioednio wyjasnilem o co mi chodzi ale mam nadzieje ze tak. Pa
-
Matus w 100% sie tutaj z Toba zgadzam.
-
No wlasnie. W tych wypadkach gdzie jakis domowy pajak zjada naszego pupilka to tylko i wylacznie jest wina chodowcy... i w tym przypadku winny jest niemyslacy czlowiek.... a ciag takich wydarzen mozna bylo przywidziec...
-
Sorry Metus za przekrecenie ksywki.
-
nie ma problema
-
Pamiętaj - nikt nie przemyca zwierząt w tych warunkach dla samej przyjemności.
Jest popyt (terraryści) to znajdzie się i podaż (przemytnicy).
Czy jesteś pewien że Twoje zwierzęta pochodzą z hodowli albo zostały przywiezione legalnie?
Tak naprawdę to polskie prawo jest w tej materii jeszcze całkowicie bezradne i nie możesz mieć takiej pewności.
I zastanów się, czym różni się kolekcjoner który kupuje sobie ususzonego pająka, od terrarysty który kupuje żywego. Z punktu widzenia wpływu jaki ma to na populację tych pająków w naturze JEST TO DOKŁADNIE TO SAMO. Nikt nie powie że zasuszany pająk na eBay pochodzi z natury a żywy z hodowli. Żródło jest dokładnie to samo, niezależnie czy to hodowla czy natura.
Po prostu jeden woli od razu uśmiercić zwierzaka a inny udaje terrarystę i uśmierca zwierzęcie powoli, nie oszczędzając mu cierpień (to nie jest przytyk do nikogo na tym forum - nie chciałbym być źle zrozumiany).
Może teraz trochę przejaskrawiłem temat, ale pamiętajcie że to popyt kreuje podaż, czyli to kupujący powodują iż znajdą się dostawcy poroża jeleni, kości słoniowej czy zasuszonych lub żywych pająków.
Pozdrawiam
-
To czy ktoś takie rzeczy toleruje czy nie to już jest sprawa indywidualna. Ja osobiście jestem za zabijaniem zwierząt tylko w celach konsumpcyjnych i to nie tych biedaków które żyją w ciasnych klatkach.... Już lepiej mają chyba te przebite szpilką pająki niż kurczaki zyjące w klatkach nie dających im mozliwości swobodnego obrócenia się wokół własnej osi. Czlowiek zawsze niszczył i niszczyć będzie srodowisko w którym żyje. Mi się nigdy nie podobaly przebite motylki czy żuczki, bo wiem że z regóły giną one własnie z powodu "ozdóbek". Ja sam preparuje owady, ale tylko te martwe.
Sam siebie nie uważam za świętego w tych sprawach, gdyż codziennie karmie moje zwierzaki żywymi owadami a nawet małymi rybkami (nerodia), które wczeniej żyją jedank w przyzwoitych warunkach. Decydując się na posiadanie zwiewrzęcia trzeba się z tym liczyć...
Takie przebite pajaki to szczerze mówiąc nie są dla mmnie "brzydkie" tylko w sensie moralnym ale także dosłownym... Co jest ładnego w takim sztywnym brzydalu z nienaturalnie wypchanym odwłokiem???
Żywe ptaszniki dają człowiekowi wiele ciekawych doznań, a taki trup??? Zresztą nie można tu mówić że uśmiercenie pająka jednoznaczne jest jego hodowli. Terrarysta z regóły stara się rozmnożyć swoje zwierze co daje nowy materiał innym terrarystom przez co pająki nie są już odławiane w takich ilościach.
-
witam
Nie moge zrozumieć czemu tak bardzo zależy ci żebym został wypchany. Wydaje mi się że jednak chciał byś ludzkie wypchane ciało widzieć w swoim salonie. Czy moge wiedzieć z jakiego źródła wiesz że umre jako staruszek?
pozdrawiam uzdrowicieli
Uprawnienia umieszczania postów