-
Re: co mu si stało??
Jak czytam takie posty, to coraz bardziej sie o moje pajaczki boje.
Heh... najgorsze jest to, ze dalej nie wiesz, co temu pajakowi sie naprawde stalo, bo to, co tutaj piszemy to tylko spekulacje :[
-
dzienki za wspolczucie a co do wilgotnosci to raczej nie byla zbyt mala bo podlewalem go co jakis czas a murinusy i tak zbyt duzej wilgotnosci niepotrzeboojom. za jakis czas kupie nastempnego i mam nadzieje ze jemu sie nic niestanie! a co do pokarmu to moze faktycznie bo on glownie jadl zaby a swierszczy malo wienc moze mial za malo hityny!to tez moze byc powod ale z drugiej strony to skoro niemal wystarczajaco hityny to niepowinien liniec nie?
powiedzcie co o tym myslicie!
z gory dzienki za wszystkie posty!
Pzdr
cargool
-
Tak na moje oko to żaba ma jakieś gruczoły które wydzielaja jakieś świństwa (mówią, że tylko ropuchy ale to chyba ściema).... A zdaje mi się, że chityny to mu nie trzeba... W naturalnych warunkach ptaszniki żywią się wszystkim co popadnie- czyli myszy, małe ptaki itd... A z reszta chityny się nie da strawić...
-
Wydaje się bardzo prawdopodobnym, że zabrakło mu chityny lub innego składnika niezbędnego w procesie linienia, a nie uzyskanego ze zjedzonych żab.
Na wolności głównym pokarmem ptaszników są stawonogi, a kręgowce stanowią tylko niewielki dodatek ich diety. Wiadomym jest też fakt, że w naturze, to co nie jest potrzebne, zanika w procesie ewolucji. Tak więc skoro ptasznikom z powodzeniem wystarcza ilość chityny (lub innego składnika) pozyskiwana ze swoich ofiar, to prawdopodobnie utraciły (przynajmniej w części) zdolność do jej syntezowania w swoim organizmie.
Samo linienie jest sterowane chormonalnie i sygnał do jego inicjacji najprawdopodobniej nie jest uzależniony od stężenia chityny w organizmie. Większość starego chitynowego pancerza zostaje rozpuszczona i wykorzystana do budowy nowego (natura jest oszczędna), zrzucona zostaje tylko jego cienka warstwa zewnętrzna.
Mirass,
Soki trawienne pająków rozpuszczaja również chitynę. Często przecież można zaobserwować, że np. z upolowanego świerszcza zrobiła się w szczękoczułkach ptasznika bezkształtna, oślizła kulka...
-
Jesteś cienki jak kondom dziatka!!! Pozdrowienia z INTERZOO-BOTANICA 2002.
-
widze ze masz problemy z głowa.
fajny text gdzie go slyszales pod budką z piwem to chyba nie twoje klimaty to jest forum dla osob z mozgiem a u ciebie ten organ chyab zanikł! niezlym frajerem musisz byc! troche nawet mi ciebie żal! ale tylko troche!
Pzdr
cargool
Uprawnienia umieszczania postów