-
Re: warunki dla rosei
Czy dla Rosei terrarium o wymiarach 30dł/20szer/25wys będzie odpowiednie??????
Pozdrawiam
-
Moim zdaniem dla zupelnie doroslej Rosei troche za male ... to tylko moja prywatna opinia.
Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze wiekszosc hodowcow stwierdzi, ze zupelnie wystarczajace.
W malym terra pajak nie "dziczeje", nie robi sie agresywny i jest mu latwiej dopasc ruchliwy pokarm.
Moja Rosie mieszka w terra 50 X 30 X 30 - JEST agresywna ... a niby jaka miala by byc?
Zawsze jest mowa o tym, ze najwazniejsze, zeby pajak czul sie dobrze.
Uwazam, ze najlepiej czulby sie na wolnosci w swoim naturalnym srodowisku a urzadzanie terrarium jest tylko nasza nieudolna proba odtwozenia naturalnych warunkow z ktorych pajak (lub jego przodkowie)zostal wyrwany.
W naturze pajak nie ma ograniczonej przestrzeni zyciowej.
Sa coprawda gatunki "stacjonarne", nie oddalajace sie za daleko od swoich kryjowek ale G.Rosea jako gatunek (prawdopodobnie) wedrowny z pewnoscia jest przyzwyczajona do wiekszych terenow ... widze zreszta po swojej pajeczycy, ze zrobila sie bardziej ruchliwa i ciekawska.
Wie, ze swierszcz sam do niej raczej nie przyjdzie tylko musi ruszyc tylek i poszukac .... zorientowala sie juz, ze swierszcze najczesciej siedza na sztucznej roslince i kiedy ma ochote na male "conieco" wspina sie na roslinke, ploszy swierszcze i uzadza polowanie.
Kiedys postaram sie poruszyc temat wielkosci terra i jak sie do tego ma samopoczucie pajaka w osobnym poscie z kilkoma dosyc drastycznymi fotkami.
.... a teraz, kto na mnie pierwszy kamien rzuci? ....
-
Zgadzam sie z Toba.. wlasciwie w sumie masz racje w powyzszym poscie. W naturze pajaki nie sa zamkniete w 4 scianach
Nie widze powodu, dla ktorego trzebaby w Ciebie rzucac kamieniem, ale skoro tak bardzo chcesz dostac... :]
A co do rosie, to nie hoduje jej, ale wiem, ze to rzeczywiscie ruchliwy pajak (w porownaniu do Brachypelm).
Uprawnienia umieszczania postów