-
Re: Co polecicie?!
Heh..
Moze nie wiekszych, ale "SREDNICH".
Ale z tym opisem trafiles w sedno.
Rzeczywiscie chyba wszystkie Brachypelmy sa swietne dla poczatkujacych.
Oczywiscie sa inne ciekawe pajaki, ale ich dostepnosc i ceny moga byc klopotliwe.
Poza tym Brachypelmy maja wieksza tolerancje na czynniki srodowiskowe niz takie Avicularie, dlatego oleruja nieduze bledy hodowlane.
Tak w sumie, to nieoceniona wiekszosc Brachypelm znajduje sie w hodowlach niz w naturze.. np taka smithi, ktora prawie zostala wytepiona w naturze, jest jednym z najpopularniejszych ptasznikow hodowlanych i ich ogolna liczebnosc jest duza
-
Zgadza się !!! ...a jakie one są piękne..tak...gdzieś w nich tkwi urok mitycznej Arachne ..i pomysleć, że te pajączki totalnie wyleczyły mnie z ARACHNOFOBII!!! I na dodatek ta terapia behawioralna była taka przyjemna..
Pozdrawiam
-
a ja mam tylko 1 typ a jest nim Brachypelma Albopilosum (czyli Kedziorek)- dla mnie idealny ptasznik jak na rozpoczecie zabawy z tymi zwierzetami
-
Jak widzć, ilu ludzi, tyle zdań... Teraz najlepiej wypisać wszystkie polecone ptaszniki na kartce papieru, zamknąć oczy i dziabnąć palcem. Na którym napisie palec wyląduje, tego pająka kupić.
Pozdrawiam.
-
Faktycznie....jest troszke rozbieznosc))....hmm...jeszcze sie zastanowie....ale sadze, ze kupie cos z brachypem....powiedzcie mi jak szybko rosnie boehmei?! i jescze jedno....jak zamykacie swoje terra?! ma ktos moze z Was fote gdzie widac jak ten problem jest rozwiazany?!....czy siatka taka na owady metalowa....z bardzo cienkich drucikow starczy?!
-
ja trzymam w faunboxach- tam jest to rozwiazane takim niby-zatrzaskiem
-
Stopa --> Huhros dobrze mowi, ale on mowi o bardziej juz wyrosnietych pajakach.
Jak kupisz sobie takiego po 4-5 wylinkach, to lepiej trzymac go w czyms malym, jak sloik...
-
Siatka metalowa wystarczy, chociaz nie jest zbytnio polecana.
Niektore "wedrowniczki" moga zaczepic sie noga o oczka siatki i problem gotowy.
Moja Rosie na razie zwiedzila tylko raz swoj sufit i nie przejawia dalszych checi do podniebnych podrozy ... mam metalowa siatke.
Dla Blondyny natomiast taka cienka siatka to zadne zabezpieczenie - przegryzie i po ptokach.
-
wiadomo ze na poczatek najlepsze pudelko po kliszy (dlatych ok 1 cm)pozniej sloik (ew. pudelko po jogurcie), wiem ze sa tez male faunboxy(a nawet bardzo male) ale Stopa nie przesadzaj z wrzucaniem 2 cm ptasznika do czegos takiego
-
Ja dalej trzymam swoja smithi w pudeleczku po jogurcie i sprawuje sie to swietnie.
Pajakom nie potrzebna jest do zycia zbyt duza przestrzen (szczegolnie naziemnym).
Bo przykladowo katnika mozesz wpuscic do terrarium 500-litrowego i sam ogarnie latwo swoje terytorium.
Uprawnienia umieszczania postów