Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Poecilotheria regalis - ubarwienie

Atrax Robustus :-)
    Guest

Poecilotheria regalis - ubarwienie

Chcialbym wiedziec, czy sa jakies roznice w ubarwieniu samca i samicy Poecilotherii regalis, bo moj pajak jest juz po wylince (wczoraj mial) i jest tak jakby bardzo ciemny, a pajaki, jakie widzialem na zdjeciach i u kolegi to byly samice (dorosle) i mialy jasne barwy. Czy takie ciemne ubarwienie wystapuje u mlodych, a pozniej robi si jasniejsze, czy to mala oznaka, ze pajak jest samczykiem ??
    Prosze o odpowiedzi zorientowanych w temacie.

Re: Poecilotheria regalis - ubarwienie

nie - ubarwienie w tym stadium o niczym nie swiadczy.
    kolor zmieni sie mu niedlugo na jasniejszy (po wylince barwy sa zawsze "swiezsze"...

mi sie wydaje ze chyba jedyną osobą która i to powie i będzie miała racje jest awikularia
    ps dzięki za wszyskie odpowiedzi bo chyba niemam posta w którym byś sie nie udziekił dzieki stary pracuj tak dalej naprawde pomagasz ludziom

Guest

Wielkie dzieki Jadzia.
    memphis --> pomaganie to sama przyjemnosc Nie musisz mi za to dziekowac, bo ja to lubie
    Lubie sie udzielac we wszelkich watkach (chyba, ze nie wiem, co powiedziec).
    Aha:
    Dla mnie i JadziaP i Awikularia to wielkie autorytety w "pajeczarskim swiecie", dlatego polegam zawsze na ich opiniach.

Jadzia P. dobrze mówi. U tak małego okazu, jak Twój, Atraxie, nie widać kolorystycznych różnic między samicą a samcem. Musisz jeszcze poczekać (niedługo, te pająki rosną błyskawicznie). A jak sprawdzić, czy rzeczywiście kupiło się Poecilotheria regalis? Na spodzie odwłoka gatunek ten ma szeroki, różowy pas. Nie ma go żadna inna Poecilotheria. Oczywiście u małych pająków ten pas jest słabo (lub wcale) widoczny, pojawia się z czasem. Ja osobiście wolę "z urody" samice Poecilotherii - samce są takie jakieś niewydarzone i wyglądają jak trochę wyrośnięte kątniki... .

Co do sprawdzania czy to regalis to nie ma potrzeby gdyz daje gwarancje ze to ten a nie inny gatunek.Atrax jeszcze ja (go)zawstydzisz i dopiero bedzie

Pozdrawiam
    TomekG

Tomku, nie piłam tu do Ciebie, nawet nie wiedziałam, że ten regalis jest od Ciebie. Po prostu wrzuciłam tu wiadomość (mam nadzieję, że się przyda).

Guest

A ja nie smiem watpic, ze to regalis
    Tomek zna sie na rzeczy i na pewno wyslal mi to, co trzeba.
    Tak wiec jedny dylemat pozostajacy do rozstrzygniecia to plec.

Sklipkan
    Guest

Hej Atrax !!! Z tym szerokim jasnym paskiem pod odwłokiem Awikularia ma rację (nie śmiem wątpić ;-) . Miałem i ornatę i regalis ,jednak oba samczyki ;-( Pozdrawiam !!!

Uprawnienia umieszczania postów