-
chcę założyć terrarium!
No więc chcę mięć takie fajne egzotyczne zwierzątko, ale nie wiem na jakie się zdecydować. Ma to być albo pająk albo iguana. Nie wiem co jest łatwiejsze w hodowli i bardziej bespieczne. Głównie chodzi mi o bespieczeństwo. No więc czekam na propozycje jakie gatunki polecicie początkowemu hodowcy?? Pozdro Karolka
-
Re: chcę założyć terrarium!
Witam,
Ja mam ptaszniki i sa super. NIedlugo bede mial iguane i dopiero pozniej moge sie wo niej wypowiedziec. Ale moim zdaniem oba zwierzaki sa bezpieczne, tylko zalezy kto na nie patrzy :P
-
Hmm jeśli masz taką wiedzę na temat terrarystyki to niczego lepiej się nie tykaj.
P.S.Przynajmniej na razie.
-
Proponuje na poczatek cos poczytac wiecej - strona główna/opisy gatunków. Ptaszniki są o wiele łatwiejsze w hodowli od gadów czy płazów. Nie są niebezpieczne w większości, ale na ten tamatu już coź znajdziesz w opisach. Moge polecić Brachypelmy na początek.
-
ja popieram daf-a w zupelnosci!! wiesz jest duza rozbieznosc miedzy iguana a ptasznikami lepeij zacznij od patyczakow albo straszykow.... nie jest to wyzsza szkola jazdy ale czegos Cie nauczy. co do Iguany to znam takich wielu co chieli od niej zaczac a pozniej biedactwa( mowie o iguanach) cierpialy spowodu zlych warunkow i nie doswiadczonego hodowcy!! poczytaj sobie duzoa, zacznij od mniejszych gadow-anolisy, gekony, ptaszniki mozesz tez zczac trzymac- Kedziorka albo Smithi ale to na poczatek-zapoznaj sie z tematem a nie ulegaj modzie!!!!!!!!
-
A tak nawiasem miałaś kiedyś chomika lub podobne stworzonko ?? bo jeśli tak to powinnaś wiedzieć jakie są obowiazki przy chodowaniu takiego zwierza. Hodowanie Gadów lub ptaszników wymaga trochę podstawowej wiedzy.
-
troche chyba za bardzo się jej przyczepiliście :] a radzenie żeby zaczęła od patyczaków nie ma sensu... Karola musisz poczytać troche forum i opisy gatunków, po takim solidnym 2 tygodiowym przygotowaniu możesz zabrać się za budowanie terra
-
No jasne ty napewno odrazu wiedziałeś wszystko. przecież od czegoś trzeba zacząć a nie wydaje mi się, żebyś był jakimś wyszukanym specjalistą w tych sprawach. Może moja wiedza jest znikoma ale wszystkiego da się nauczyć!
-
hehe
niezle podejscie
ptasznika mozna kupic za 5 do 30zl najpopularniejsze gatunki i trzymac go w pudelku na mocz za 2zl, jedzenie za 1,5zl wystarczy mu na wieki
a iguana moze niejest droga, ale samo terra to spory wydatek,
trzeba poczytac opisy, zobaczyc jakie sie ma warunki mieszkaniowe i finansowe i pozniej zdecydowac sie na konkretne zwierze
ale iguane w tym wypadku odradzam
-
Więc dlatego napisałam na forum, żeby się poradzić innych a nie porywać się z motyką na księżyc. Wiem że chciałabym mieć iguane, ale muszę się wiele nauczyć, więc zdecyduje się na pająka. A patyczaki to ja w podstwówce miałam i jakoś nie miały źle. U mnie w domu jest dużo zwierząt i wszystkie mają bardzo dobre warunki.
Uprawnienia umieszczania postów