Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: co to za pajaczek?

Atrax Robustus :-)
    Guest

Re: co to za pajaczek?

Kurcze...
    Przez ten watek nie bede mogl dzisiaj spac...
    To mogloby tez byc moim zdaniem Steatoda bipunctata, ale te pajaki sa o wiele jasniejsze, wiec to nie moze byc to
    Ostatecznie sklanialbym sie ku Nuctanea umbratica, ale tez mi kolory nie pasuja...nie .... te pajaki maja dodatkowo ornament na odwloku :/
    No ale dosyc kombinatorki
    Na razie nie wiem i nie bede strzelal.
    Poszukam na strychu moich starych notatek, to moze znajde ten gat.
    Ech... jak ja zasne ?

...a może to ta ślicznotka...opis by się zgadzał..lubi domy,garaże i piwnice... Pepre sprawdź, czy ma na odwłoku dwa punktowe zagłębienia...jeśli tak to może być podgatunek Steatoda bipunctata..ale jeszcze mnie to nie przekonało... Pozdrawiam

Śliczny pająk! Ale niestety nie mam pojęcia, co to za gatunek, bo ja niestety spoza ptaszników znam tylko kątnika mniejszego, kątnika większego, gryziela tapetnika, krzyżaka (ale nie odróżnaim jego podgatunków poza zielonym), tygrzyka paskowanego, kwadratnika trzcinowego i skakuny (też nie odróżniam podgatunków). Takiego pająka jak na fotce widziałam jako czarną wdowę - przypomina mi z budowy... No ale zebra też z budowy ciała przypomina konia... Pepre, nie martw się, jak już go złapałeś, to ci nic nie zrobi. Może go teraz nie wypuszczaj, bo trochę zimno... A nuż wyleczy cię z arachnofobii...

Pozdrawiam

Atrax Robustus :-)
    Guest

A moze faktycznie to bipunctata !
    Hodowalem bipunctaty i jestem sceptycznie do tego opisu nastawiony, bo wiekszosc z nich byla jasniejsza, chociaz pajak z drugiej fotki jest wrecz klonem Jimmiego (tak nazwalem jednego z nich kiedys).
    Na pierwszej fotce jest jedno zaglebienie w odwloku, ale niestety drugiego nie widac zbyt dobrze. Jesli tak, to kto wie ?

Hmm...

Hmmm, mogę jeszcze dodać, że dorosłe samice (wiem, że sakmice bo pilnowały kokonów :-> ) miały biało nakrapiane odwłoki.

Uprawnienia umieszczania postów