Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: pytaneczko

Paweł Chrobrowski
    Guest

pytaneczko

czy kedzierzawy ugzryzl czlowieka odnotowano juz taki przypadek ??

shakadu
    Guest

Re: pytaneczko

"Znany jest mi przypadek ugryzienia przez gatunak uznawany za łagodny i mało jadowity - Brachypelma albopilosa, który dla pokąsanego miał bardzo poważne skutki i omały włos nie zakończył się jego śmiercią"

cytat z książki Pawła Cieślaka "pająki ptaszniki"

pozdrawiam mexykańską armie rewolucyjną

Atrax Robustus :-)
    Guest

Pawel --> na gg pisales mi juz, ze Twojego kumpla twoj kedzik urabal
    W takim razie sa juz 2 przypadki ;D

Gdzieś na jakieś anglojęzycznej stronie widziałem ranking ukąszeń ludzi przez ptaszniki, przez nich hodowane w USA..Zgadnijcie, który gatunek zwyciężył w tym rankingu??/zresztą fatalnie przygotowanym..poważne błędy metodologiczne, więc radzę podchodzić z dużą REZERWĄ)/
    Była to Brachypelma smithi.. Chyba tylko dlatego, że jest to najczęściej hodowany pająk w Stanach.. Moja Niunia nikogo jeszcze nie dziabnęła.. w ogóle jest jakoś mało agresywna..wyrażnie zaniża statystyki))..
    Co do B.albopilosum.. tam nie była wcale uwzględniona...wyjątkowo poczciwa istota.. kąsa chyba tylko wtedy, gdy coś ją np. zjada..)) Bardzo rzadko i jakby niechętnie wyczesuje włoski z odwłoka. Pod tym względem absolutnie polecam!!!
    Pozdrawiam

Z całą pewnością mech torfowiec, tylko mocno podsuszony. Nie znam się na gatunkach i nie podam nazwy, ale rośnie w takich zbitych kępach. Tu go ktoś roztrzepał na dno. Rośnie w bardzo wilgotnych miejscach.

A tak serio .. myślę, że jeśli już dojdzie do pokąsania człowieka przez kędzierzawca, to efekt może być groźny i nie chodzi tu bynajmniej tylko o samą toxyczność jadu /no chyba, że pokąsane zostanie małe dziecko lub wiekowa staruszka i to przez kilka dorosłych okazów/.. co o fakt UCZULENIA na jad ptasznika kędzierzawego..tak samo jak można być uczulonym na jad pszczół czy os.. Dla zainteresowanych reakcja ma charakter alergii typu I wg Gelle-Coombsa, czyli typu anafilaksji. W najgorszym przypadku będzie to WSTRZĄS ANAFILAKTYCZNY, z dramatycznym spadkiem ciśnienia tętniczego i ogólną zapaścią naczyniową..konieczna jest tu natychmiastowa pomoc lekarska z przyczyn ŻYCIOWYCH!!! Chyba Pawle ten przypadek miałeś na myśli... Pozdrawiam

Guest

Racja.
    Anafilaksja jest niesamowicie grozna !
    Na poczatku jest sie niesamowicie bladym, to czerwonym, a potem nieslychane skoki cisnienia. Takie wlasnie uzadlenia pszczol powoduja wiecej zgonow niz ukaszenia innych zwierzat.
    Najlepiej przed kupnem ptasznika jest wiedziec, czy jest sie uczulonym na jad owadow. Na pewno wiedza to ci, ktorych juz uzadlila pszczola lub na przyklad ukasil komar.
    Tacy ludzie uczuleni na jad pszczol powinni miec zawsze przy sobie dawke insuliny.

Huhros
    Guest

no to świetnie... po Rosea-killerach nastał czas Kędzior-killerów

Eghem..., dawkę czego Atrax ? insuliny?
    Sorki, że się czepiam słówek, ale insulinę to chyba chorzy na cukrzycę...
    Prawdopodobnie chodziło Ci o adrenalinę.

Guest

Tak w ogole, to ukaszenie kedzierzawca dla uczulonego moze byc o wiele grozniejsze niz ukaszenie Haplopelmy lividum dla zdrowego.

Uprawnienia umieszczania postów