Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Avicularia Versicolor

Re: Avicularia Versicolor

Nie kupuj-odradzam!

Atrax Robustus :-)
    Guest

No tak. Masz racje.
    Wiele ludzi uwaza go dla pajaka dla poczatkujacych, bo nie kosztuje duzo i jak zdechnie, to moznak kupic nowego.... a jak ten zdechnie to jeszcze nowego itd itp itd itp...
    Wiec trzeba z nim uwazac i sam nie polecalbym go czlowiekowi nieodpowiedzialnemu, ale komus, kto naprawde bedzie umial mu zapewnic takowe warunki, jak w opisach, bo niestety pajak to nie rower, ktory mozna odniesc do naprawy

Huhros
    Guest

wlasnie ze gadalem ostatnio z moim kolesiem na temat Avicularii (on hoduje obecnie ok. 30 gatunkow na rozmnazanie i sprzedaz i jeszcze troche tylko dla siebie) i to nie jest tak, ze padaja o byle co. Ptasznik nie moze przeciez pasc jak ma idealne warunki bo niby czemu? kazde zwierze ma instynkt samozachowawczy, przeciez nie powie sobie - nie chce mi sie zyc i wogole zycie jest do bani- umieram i nagle pada
    Nie musisz sie ze mna zgadzac, bo to nie o to chodzi- gdyby kazdy sie z kazdym zgadzal to forum bylo by nudne a zycie smutne. Kazdy ma swoj punkt widzenia - ja przedstawilem swoj, jak sie wkurze to kupie sobie mala A.Versicolor i sam pohoduje (chociaz wole naziemne) i sam sie przekonam. Co do temp. to ptaszniki sa pajeczakami i nieco nizsza temp. powoduje zwolnienie procesow zyciowych a nie ich zanik...co do slowa "latwe" - dla jednego hodowla jakiegos gatunku jest latwa a dla innego trudna, wiec "latwe" zalezy tylko i wylacznie od punktu widzenia.

Guest

Wlasnie dlatego kupilem Poecilotherie regalis:
    sliczny pajak, nadrzewny, (ale ma silny jad), szybki - ale wszystkie nadrzewne sa szybkie, nie ma az tak waskiej tolerancji na czynniki, jak Avicularie i w ogole jest swietny. Polecam bardziej niz Avicularie. Versi lub inna kup dopiero, jak bedziesz w 100% pewien, ze mozesz mu zapewnic takie warunki, jakie sa dla tego pajaka potrzebne.
    Poza tym niestety z tego co wiem, dosyc duza jest smiertelnosc wsrod mlodych u pajakow z rodzaju Avicularia. Mojemu koledze padl tylko jeden pajak w zyciu: to byla Avicularia metallica... miala za niska temperature przez jakis czas. Od tej pory tak huha na te Avicularie, jak na wlasne dzieci.

chodzi o to,ze właśnie tak jest!!!!-niektóre mimo idealnych warunków padają! Jak myślisz dlaczego w kokonach znajdują się ich setki? Wiec twierdzisz,że jak będziesz trzymał młode pajączki w niższych temperaturach to TYLKO zpowolni ich procesy zyciowe???? -oj powodzenia w hodowli!

Guest

To nie ja tak twierdze, tylko kolega ktory i tak zmienil poglady ;]
    A temperature mial faktycznie troche za niska. Tylko dziwil sie, bo w podobnej trzymal inne pajaki (chyba nawet wszystkie) i ani jeden nie padl.
    Dziwne to troche, no ale przemawia za tym, ze pajak ten ma wygorowane wymagania.
    Pajakow tych faktycznie jest duzo w kokonach, bo sa (tak jak zreszta wszystkie pajaki) r-strategami i czesc ich potomstwa musi przezyc, zeby zachowac ciaglosc populacji.

co do tych temperatur to ja osobiscie uwazam ze kazdy pajak i nie tylko pajak ma swoje granice tolerancji temperatury. Wszystko zalezy od tego jak raptownie spada temperatura, jak dlugo to trwa i pozatym o ile stopni spada. Jesli temperatura spadnie w granicach tej tolerancji to rzeczywiscie tylko zwolni metabolizm pajaka.....a nie powinno to zabic naszego pupilka.... :@)

Huhros
    Guest

Sir_bonzo- nie denerwuj sie tak bo niby po co ?
    co do tego ze w kokonach znajdujasie setki spajderlingow to raczej dla mnie zaden argument w naturze smiertelnosc jest ogromna (brak pokarmu, zle warunki, zjadane przez inne zwierzeta) a u hodowcy: brak naturalnych wrogow, opieka, zawsze najedzone (a nawet czesto przekarmiane
    aha i jeszcze jedno: wkurzasz sie tak tylko dlatego, ze napisalem troche inaczej niz ty? - nieładnie
    i ciagle podtrzymuje swoje zdanie, ze w idealnych warunkach nie mogapaść (daj jakies lepsze argumenty to moze zmienie swoje poglady...)

A ja z własnego doświadczenia wiem,że mogą!!!!: ) Trzymałem kilka w IDENTYCZNYCH warunkach i niektóre padły-jak to wytłumaczysz? Nie denerwuje się! po prostu jestem przekonany,że mam rację. Skoro uwazacie,że nie padną w niższych temperaturach to kupcie versicolora i trzymajcie je w 22 stopniach... . Oczywiście-karzdy ma określoną tolernację-u tego gatunku jest potwornie mała!!! Dlatego jest trodny w hodowli.Zapytajcie tych co je hodują- jadziep , voraxa , avicularie. -mają ogromne doświadczenie : )
    Pozdrawiam

Ja wcale nie uważam że Avicularia jest łatwa w chodowli. Szczerze mówiąc to lepiej nie będe sie wypowiadał bo nie chodowałem tego gatunku ani nie choduje ale myśle, że jeśli padł Ci pajak to chyba coś jednak było nie tak.... nie wiem co ale chyba jednak to "coś" było tego przyczyną

Uprawnienia umieszczania postów