Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Ucieczki pajaków z terra

walter
    Guest

Re: Ucieczki pajaków z terra

Atrax,
    jako podloze dalem torf zmieszany z mchem (peat moss) z dodatkiem ... wlasnie, nie wiem, jak to sie nazywa po polsku - vermiculite - takie bardzo lekkie kulki utrzymujace wilgotnosc podloza - zalecane we wszystkich podrecznikach i stronach net.
    To wszystko jest posypane kawalkami kory dla jaszczurow (repti bark).

Rosie wychowala sie od "szczeniaka" na takim podlozu i w dalszym ciagu wyglada na to, ze czuje sie swietnie.

Znajomy przyznal sie, ze ma od jakiegos czasu P. regalis - zwiala mu juz kilka razy.
    Najczesciej przy jakis zmianach w terra zwyczajnie wlazi piorunem na niego, potem na podloge i sprint pod szafe lub inny mebel - robi to w "ulamku" sekundy :-)

Wiking88
    Guest

mam nadzieje ze moja boehmei nie bedzie taka skora do ucieczek narazie jest malutka to trzymam ją w słoiku raczej nie ucieknie a przy zmianie podłoża zobaczymy

no w sumie mi tez kiedys zwial kedzik. Rano wstalem przeszukalem cale terrarium i go nie bylo. Jak sie starszej zapytalem czy gdzies czasem nie widziala mojego pajaczka to juz zaczela walizki pakowac po kilku godzinach znalazlem go za ksiązkami

kiedys zamiast otworow wentylacyjnych mialem taka twarda siatke okienna przeciw insektom, moj kedzik w nocy wygryzl w niej dziure (mial wtedy ok 4 cm) i zwial. Nastepnego dnia znalazlem go w kuchni obok lodowki (chyba zglodnial)

walter
    Guest

Powaznie wygryzl dziure w siatce?
    Chyba nie metalowej??? Musialby miec tytanowe kly :-)
    Coprawda slyszalem, ze dorosly ptasznik potrafi sobie poradzic z cienkim plastikowym pojemnikiem ale chyba metalowj siatce (nawet cienkiej) nie da rady....

siatka byla plastikowa (nauczka dla mnie, juz takiej nie uzywam)

Huhros
    Guest

przeczytaj opis Blondi...one zdaje sie potrafia przegryc metalowa siatke (no comment)

Atrax Robustus :-)
    Guest

maja dosc dlugie szczekoczulki.

Juz mialem spotkanie trzeciego stopnia ze zredniej wielkosci blondi i mi to wystarczylo...
    w kazdym razie szczekoczulki ma ostre...

Uprawnienia umieszczania postów