-
Re: Ucieczki pajaków z terra
Atrax,
jako podloze dalem torf zmieszany z mchem (peat moss) z dodatkiem ... wlasnie, nie wiem, jak to sie nazywa po polsku - vermiculite - takie bardzo lekkie kulki utrzymujace wilgotnosc podloza - zalecane we wszystkich podrecznikach i stronach net.
To wszystko jest posypane kawalkami kory dla jaszczurow (repti bark).
Rosie wychowala sie od "szczeniaka" na takim podlozu i w dalszym ciagu wyglada na to, ze czuje sie swietnie.
Znajomy przyznal sie, ze ma od jakiegos czasu P. regalis - zwiala mu juz kilka razy.
Najczesciej przy jakis zmianach w terra zwyczajnie wlazi piorunem na niego, potem na podloge i sprint pod szafe lub inny mebel - robi to w "ulamku" sekundy :-)
-
mam nadzieje ze moja boehmei nie bedzie taka skora do ucieczek narazie jest malutka to trzymam ją w słoiku raczej nie ucieknie a przy zmianie podłoża zobaczymy
-
no w sumie mi tez kiedys zwial kedzik. Rano wstalem przeszukalem cale terrarium i go nie bylo. Jak sie starszej zapytalem czy gdzies czasem nie widziala mojego pajaczka to juz zaczela walizki pakowac po kilku godzinach znalazlem go za ksiązkami
-
kiedys zamiast otworow wentylacyjnych mialem taka twarda siatke okienna przeciw insektom, moj kedzik w nocy wygryzl w niej dziure (mial wtedy ok 4 cm) i zwial. Nastepnego dnia znalazlem go w kuchni obok lodowki (chyba zglodnial)
-
Powaznie wygryzl dziure w siatce?
Chyba nie metalowej??? Musialby miec tytanowe kly :-)
Coprawda slyszalem, ze dorosly ptasznik potrafi sobie poradzic z cienkim plastikowym pojemnikiem ale chyba metalowj siatce (nawet cienkiej) nie da rady....
-
siatka byla plastikowa (nauczka dla mnie, juz takiej nie uzywam)
-
przeczytaj opis Blondi...one zdaje sie potrafia przegryc metalowa siatke (no comment)
-
maja dosc dlugie szczekoczulki.
Juz mialem spotkanie trzeciego stopnia ze zredniej wielkosci blondi i mi to wystarczylo...
w kazdym razie szczekoczulki ma ostre...
Uprawnienia umieszczania postów