-
Re: Jak moge go ogrzać
A Metus...pajak naziemny nie robi gniazd....to nie ptak tylko ptasznik (pajak) i jezeli mu goraco to sie zkopuje a tak wogole to sobie lazi...nawet jak kabel grzewczy masz na polowie terra to wez pod uwage ze ziemia jest wilgotna czyli ma w sobie wode...a to oznacza ze wda sie ogrzewa po calej powierzchni jednakowo...i on nie ma wyjscia musi na tym siedziec...pozdrawiam.
-
Metus, szczerze Ci współczuje tak zmasowanego ataku. Tym bardziej, że co poniektórzy zaczynają "swoją jedyną słuszną teorię (sposób)" uzasadniać w tak śmieszny i niedorzeczny sposób
Nawet jeśli Twoje ptaszniki czują się świetnie, w stworzonych przez Ciebie warunkach, to do niektórych osób nie przemawia żadna argumentacja. Oni doznali już chyba jakiegoś skrzywienia psychicznego na sam widok zestawienia tych dwóch słów (zwrotów): "kabel grzewczy", "ptasznik".
-
Co do tych gniaz to moze zle okreslilem. U mnie torf jest w stylu wlosa kokosowego (lekki jak piora) on sobie tam ryje jak kret. a najwiecej przesiaduje sobie w rogu terra i ja to nazwalem tym gniazdem. wykopal sobie dziore i siedzi. A co do tego rozchodzenia sie ciepla to moze i macie racie ale.... Temperatura u mnie w pokoju jest zbyt niska i zarowka nie podgrzeje nawet do 24stC. Od momentu kiedy zastosowalem kabel grzewczy moj kendzior jest ruchliwy i zarloczny jak ten "chomik" a wczesniej wogole nie chcial sie ruszac.
-
Widzisz. Osobiscie uwazam, ze kazdy ma prawo miec swoje wlasne zdanie. Niektorzy wypowiadaja sie na temat swoich obserwacji a niektorzy gadaja aby gadac........ Kazdy na pewno na swoj sposob ma racje ale gdzie jej jest najwiecej to juz musi zdecydowac osoba stawiajaca watek.
-
Gdzie jest najwiecej racji, musie zdecydowac ten, kogo to dotyczy, czyli
Nie jestem za kablami grzewczymi z przyczyn wiadomych.
Wole zarowke, bo utrzymuje mi sie idealna temperaturka.
Ale skoro Metus mowisz, ze z tym kablem pajak czuje sie lepiej, niz wczesniej, to znaczy, ze nie powinienes go poki co zmieniac.
W koncu chodzi o to, zeby zwierze czulo sie dobrze.
W sumie najlepiej jest obserwowac zachowanie pajaka i jezeli przez dluzszy czas widac, ze cos jest nie tak, wtedy nalezy zaczac szukac czynnika, ktory to spowodowal.
Ja kabel grzewczy zastosuje tylko przy P. regalis i to tez niepredko, bo zanim ona urosnie, to troszeczke portwa, a wtedy dopiero ja do terrarium przeprowadze.
Z ptasznikami nadrzewnymi nie powinno byc przy ogrzewaniu kablem takich problemow
Na wszelki wypadek wyprobuje sposob Metusa i dam tylko w pewnej czesci terrarium kabel. W sumie nic pajakowi sie nie stanie, bo i tak nie buduje sobie kryjowek pod ziemia, tylko wsrod roslinnosci.
-
paietaj tylko o termostacie........
-
hmmmmmmm
a ja ujmę to tak:
kabel tak - jeżeli masz dość chłodny pokój i kilka terra do ogrzania. Kabel powinien ogrzać terra do dolnej wartości temp dla danego gatunku pająka (temperatura nocna). W ten sposób go nie przegrzejesz, a dobierzesz dla niego odpowiednia temp. W dzień dogrzewasz słabą żarówką.
kabel nie - jeżeli to ma być jedyne źródło ciepła. Szkoda gotować pająka.
W obu przypadkach kabel powinien ogrzewać tylko część (30-75%) powierzchni terrarium.
Uprawnienia umieszczania postów