-
Re: Swiecenie ReptiGlo 8.0
Do swietlówek są przewidziane osłony aluminiowe które odbijaja swiatło i wtedy jest bardzo jasno (do nabycia w sklepach sprzedajacych również swietlówki). Uzywałem już ok. 10 swietlówek różnych firm i nigdy nie miałem z nimi problemu.
-
Witam Cubante!
Ja też mam ta świetlówkę i jest O.K. Mam 20 W i 15W w duzym terrarium.
Światlo jest faktycznie troche fioletowe, ale właśnie tak ma być. Wiem ,że Reptile glo2.0 daje pełną barwe świiatła słonecznego i dlatego fajnie jest z nia łaćzyć własnie 8.0. Wtedy mamy w terrarium jasność i potrzebne UV. Co do migotania to może to wina startera. Ja podłączając moje świetlówki uzyłam złego startera . tzn mając dwie śiwtlówki 15W i 20W w podłączeniu szeregowym użyłam starterów od 8-80W i jedna świetlówka wogóle się nie paliła a druga migała. dopiero babka w sklepie powiedziała mi ,że musze użyć startera o małej mocy tzn do 30W. Po zakupie takich starterów wszystko zabłysło jak powinno.
Nie wiem jak to się ma to połaczenia zwykłego czyli jedna świetlówka jeden starter i jeden statecznik, ale spróbuj ))))
OLA
-
a porownujac swiatlo ze zwyklej swietlowki i z ReptiGlo czy poza barwa swiatla (lekko niebieskie) rozni sie ono czyms. Pytam bo jutro odsylam swietlowke z reklamacja i nie chce zeby mi odeslali, ze ona jest OK (chociaz wiem, ze taka odp. dostane)
-
Hmm dzisiaj wymienilem starter, babka dala odpowiedni do 20W swietlowki.
-
a na ile wat masz oprawke - może tu lezy problem choc sam się nie znam. Ja mam taką samą Rapri w oprawie 18W - mrygała chwilę na początku i przez parenaście sekund po włączeniu za kazdym razem ale potem przechodzi. Gdybys znalazł info czy ma znaczenie oprawa to napisz
-
No ma znaczenie. Ale ona miga przez caly czas. Wydaje mi sie kazda swietlowka chwile po wlaczeniu miga zanim "sie rozgrzeje.
-
czesc
ja mam 90 cm repti glo 8.0 i swieci jak cholera. w pokoju panuje swiatlosc, do tego swietlowka faktycznie troszke miga, tylko jest to prawie niezauwazalne
pozdrawiam
-
No wiec jest rozwalona. Juz wyslalem czekam na odpowiedz. Z meila dowiedzialem sie ze odesla mi nowa
Uprawnienia umieszczania postów