-
Re: To znowu ja :]
to takie małe hobby kedziorka
Polecam małą zrówkę w lampce biurkowej (15-25W) podłączona do termostatu akwaryjnego (jakieś 25-30 PLN). Powinno sie sprawdzić.
-
Metus --> u mnie tez z temperatura sie cyrki dzialy.
Chcialem zrobic tak, zeby panowala "ksiazkowa" temperatura no i po wielu kombinacjach udalo mi sie utrzymac odpowiednia temperature (noc - conajmniej 21 stopni), (dzien - 25-26 stopni). Co prawda pajak nie jest zbytnio ruchliwy, no ale musze sie przyzwyczaic, ze to nie szczur ;]
hehe... po tych podgrzewaniach lampka i czerwona zarowka w nocy ciekawe jaki mi rachunek za prad przyjdzie :]
No ale czego sie nie robi dla zwierzatek :]
-
policzmy:
żarówka 25 W x 10 godzin dziennie x 30 dni w miesiącu = 7500 Wh miesiecznie, czyli 7,5 kWh
cena 1 kWh = 0,16 PLN
7,5 x 0,16 = 1,20 PLN
To znaczy, że po miesiącu pójdziesz z torbami.
-
oprocz tego chodzi jeszcze lampka, ktora ciagnie az huczy
chyba musze skads kredyt brac
-
Proponuje rozważyć zakup maty grzewczej. Matę układa się pod terra i podłącza do zakupionego wcześniej termostatu akwaryjnego. Sonda od termostatu do terra a kabel od maty grzewczej podłączasz do gniazdka termostatu. Ustawiasz temp. na termostacie i zapominasz o problemie. Mata od 50 do 120PLN termostat ok 30PLN. Żarówkę świecisz jak chcesz oglądać pająka.
-
silicon to jeden z gorszych pomyslow...
powiem ci dlaczego:
pajak jak mu za goraco chowa sie pod ziemie...wkopuje sie a tam jeszcze gorecej...mam nadzieje ze nie masz tak u swoich ptasznikow...mata grzewcza to zlo ....
pozdro.
-
mata grzewcza to jeden z najgorszych pomyslow.
Kiedys tez chcialem ja sobie kupic, ale o wiele rozsadniejszym rozwiazaniem jest zarowa. (IMHO)
A co do tego zakopywania sie w torf to mam pytanie: ziemia w pudelku po jogurcie ma byc ubita mozno? bo u mnie jest ubita na "chama" i pajak nei ma sie gdzie zakopywac (ale jamke ma zrobiona).
Czy moze wyciagnac mu ta ziemie isypnac tak, zeby bylo luzno ?
-
maxymalista...
sproboj tak po srodku co ???
-
Lampa IMHO to to o czym ja myśle (czerwone światło o mocy od 1000-2000W)?????? Bo jeśli tak to troche przy dużo watów (rachunki i te sprway)
Metus
Uprawnienia umieszczania postów