Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Lasiodorides - Lasiodora...

Re: Lasiodorides - Lasiodora...

@RED-689

".... Co do Poecilotheria to P. striata nigdy nie slyszalem....."

Poecilotheria striata jest od dosyc dawna znanym gatunkiem w hodowli...

"....i raczej niespotykane w ''polskim obiegu'' P. uniformis.."

jestes pewny ze to byly Poe. uniformis ?
    Skad pochodzily ? tzn. od jakiego hodowcy ?

"...Chodzi mi to ze czesto na stronach hodowcow umieszczane sa nazwy bog wie skad brane chociaz gatunek nie jest jeszcze opisany. Przyklad - Poecilotheria metalica... taki gatunek nie zostal jeszcze wpisany a widzialem juz na kilku stronach taka nazwe...."

Poe. metallica zostal opisany przed ponad stu laty przez Pococka (1899)

Gdybys powiedzial "...... Poecilotheria kirki...." to mialbys racje.
    O tym gatunku juz sie mowi pomimo ze oficjalny opis jeszcze nie zostal opublikowany (Opis systematyczny wyjdzie na wiosne....)
    Po rozmowie z Andrew Smith (to ten od Poe.smithi ale nie ten od Brachypelma smithi...) wiem ze w opracowaniu znajduja sie jeszcz dwa inne gatunki Poecilotherii.

[RED-689]
    Guest

>jestes pewny ze to byly Poe. uniformis ?
    >Skad pochodzily ? tzn. od jakiego hodowcy ?

Na 99,9% byly to P. uniformis. Kupilem je od jednego Czecha a on mial kilka par sprowadzanych z USA (co do USA nigdy nie dogadalem sie z zadnym z tamtych hodowcow... maja jakies ''zaborcze'' podejscie co do Europy tak na moje odczucie..). Byly identyczne jak te w zalacznikach.
    Niestety musialem (jak i cala reszta ptasznikow.. chociaz moze jeszcze 'wroce do tej zabawy'..) sprzedac i zajac sie powiedzmy ze zyciem...

>Po rozmowie z Andrew Smith (to ten od Poe.smithi ale nie ten od >Brachypelma smithi...) wiem ze w opracowaniu znajduja sie jeszcz
    >dwa inne gatunki Poecilotherii.

Z czystej ciekawosci masz moze ich zdjecia ew. nazwy pod jakimi beda figurowac?

Pozdrawiam

[RED-689]
    Guest

NON PUBLIC :-)

Uprawnienia umieszczania postów