-
Re: :(((((((( Bohmei nie żyje :(((((((
Hm, myśle, że jak dla 1 cm pająka ten fauna-box był o wiele za duży. Miałam pajaki 1,5 cm ciałka, które bez problemu wychodziły z takiego pojemnika. Najlepiej trzymać podrostka w mniejszym pudełeczku, a jak urośnie, to wtedy go do takiego czegoś przenieść. Nie załamuj się, mnie też uciekł niejeden pająk. Część się w ogóle nie znalazła... A tego za łóżkiem nie zabijaj, tylko wynieś na dwór lub na strych. To w końcu nie jego wina, że jest drapieżnikiem. Spraw sobie nowego zwierzaka i dbaj o niego, tym razem na pewno się uda.
Powodzenia!
-
Kup sobie ptasznika Atrax robustus, to nic mu nie podskoczy ;]
Zartowalem...
A tak na serio, to chyba nawet najbardziej wykwalifikowanym hodowcom zdarzaja sie pomylki fatalne w skutkach dla pajaka. W tym wypadku, to nawet nie byla zbytnio Twoja wina...nastepnym razem bedziesz mial terrarium/sloik dobrze zabezpieczony. Ja staram sie dbac o swojego najlepiej jak potrafie i wierze, ze Ty tez chciales dla niego dobrze. No coz, zdarza sie. Ale lepiej kup sobie nowego pajaka i tym razem uwazaj na niego, zeby nie wylazl. Ja tez po przeczytaniu tego watku czesciej zaczalem sprawdzac, czy moj pajak nie ucieknie przez jakies luki. Na szczescie na razie ani mu sie to sni i mam nadzieje, ze nie bedzie mi robil niespodzianek zanim dorosnie ;]
Na gorze zamiesciles zalacznik.. Mowisz, ze pajak uciekl przez taki otwor, jakich duzo jest w pokrywie ?
Pozdro.
-
w 100% zgadzam sie z Awikularią. Trzymales malucha w taaaakim terrarium? chyba troszke za duze swojego mogles trzymac w plastiku po jogurcie. No nic to. Kup sobie jakiegos wiekszego (chociaz ze 3 cm)
-
Przyłączam się do poprzedników. Niestety za duże terra dla takiego malucha (to niestety częsty błąd). A przez takie szparki w wieczku to z moich faunaboxów zwiewają nawet dorosłe karaczany zielone Panchlora nivea. Mały słoiczek albo pudełeczko po sałatce (takiej na wagę w sklepie) byłyby lepsze na początek. Ja w faunaboxach umieszczam pajaczki około 3cm ciałka.
Szkoda malucha. Nie rezygnuj. To ciekawe hobby i szkoda sie poddawać po jednym (acz bolesnym) niepowodzeniu. Człowiek uczy sie na błędach (szkoda, że częściej na swoich niż cudzych). Nastepnym razem będzie lepiej.
-
co do ucieczki Awikulario to znalazl sie cambridgei ten co ci zwial??
Pozdro.
-
Amazonko, niestety, nie znalazł się. Pewnie już nie zyje...
-
Ja swojemu pajakowi dalem na wierzch kubka gaze i przymocowalem ja gumka. Mysle, ze to wystarczy. Pajak sie przez to nie przecisnie, a wentylacja jest.
W kazdym razie wzialem to sobie do serca i dopoki moja/moj smithi nie urosnie, to go do terrarium nie dam...
Wlasciwie, to mam to samo, co Kafar i jesli jego boehmei uciekla przez te male otworki, to wszystko sie moze zdarzyc.
W kazdym razie Kafar jeszcze raz Ci radze, zebys nie rezygnowal. Kazdy hodowca chyba ma jakies wieksze czy mniejsze porazki, tylko szkoda, ze u Ciebie bylo to za pierwszym razem, no ale jeszcze raz: NIE REZYGNUJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
amen.
-
Dodac moge tylko tyle ze "fauna-box'y" maja zawsze za mocna wentylacje i raczej jako takie nadaja sie do wkladania do wiekszych i szklanych terra ktore potrafia utrzymac odpowiednia temperature i wilgotnosc. Jezeli maly pajak to tylko pudelko po lodach, jogurcie czy czyms podobnym o wielkosci szklanki (dla powiedzmy takich tam 1cm pajaczkow....) z otworami wypalonymi igla.
-
jeżwli Cię to pocieszy-kiedy jeden z moich psalmopoeusów cambridgei nawiał,a zdażyło mi się to dwa razy to jadnego z nich rozdeptał ktoś z domowników-miał 3 cm.rozpiętości łap,drugiego natomast znalazłem,podobnie jak Ty,pod wyrkiem ale on posilał się właśnie takim domowym pająkiem,który był nieco mniejszy od niego.
Pozdrawiam-szkoda tak pięknego pająka jak twój!!!
-
Awikus przykro mi ((((((((((((((((((((((((((
Uprawnienia umieszczania postów