Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Ogrzewanie terrarium ptasznika

Re: Ogrzewanie terrarium ptasznika

To w takim razie przecenilem inteligencje ludzką...

dzieki wam wszystkim za porady!!!

dantess
    Guest

mysle ze podlogowe ogrzewanie w 1/2 czesci terrarium jest najleprze poniewaz mozna latwo regulowac wilgodnosc no i dobrze jest miec termoregulator. Moja Ola czuje sie wspaniale w takich warunkach ..

podlogowe odpada, kiedy to zrozumiecie, to dla nich nienaturalne, gdy jest im zagorac to sie zakopuja a tu co a tu jeszcze cieplej , czemu sie tak uparliscie, zarowka jest tansza niz kabel:
    zarowka lustrzanka - 3 zł
    oprawa - 2 zł
    kabel - 2 zł albo nic
    tp jest w sumie 7 zł, a kabel 30 zł jest roznica jest za te roznice mozna kupic drugiego pajaka

dantess
    Guest

dobrze wiem ile co kosztuje,ale jak zaznaczylem jest wiecej miejsca nie ogrzewanego gdzie moze sie zakopac w ziemie z torfem,no coz ona tego nie robi bo nie musi.Zaznaczam ze moja chata jest zimna i zarowka nie moze rozwiazac problemu ogrzewania w terarium.Kabel jest odpowiednio ulozony regulowany termoregulatorem i wiecej jest wylaczony niz wlaczony a przyczyna jest fakt iz w cyklu dobowym 12 godz. swieci 15W zarowka lustrzanka, tak wiec kabel wlacza sie tylko w newralgicznych mometach,mam nadzieje ze wyjasnilem cala historie mojego ogrzewania podlogowego.... Jak beda jeszcze jakies watpliwosci to chetnie wyjasnie.Chcialem jeszcze zaznaczyc ze moja G.R. jest gorskim pajaczkiem i kiedy swieci sloneczko niestety ziemia rowniez sie nagrzewa chyba to oczywiste...Moja ola ma norke gdzie nie ma mowy o ogrzewaniu podlogowym...wspomne jeszcze ze ma okolo 3 lat i ma jakies7,5cm oczywiscie bez lap a terrarium jest dwa razy wieksze niz sa tu omawiane tzn.50/30/30..dl./szer./wys. lazi po calym i nie ma problemu z upolowaniem zdobyczy...jednym slowem czuje sie doskonale widac to po zachowaniu....
    Pozdrawiam wszystkich terrarystow
    dantess

hm......ja wyrazilem swoj poglad na przedstawiony temat, no ale Ty wiesz lepiej......., rob jka chcesz, to nie moj pajak, zawsze sa dwie strony medalu, zycze powodzenia w hodowli pajakow

dantess
    Guest

To nie chodzi o poglad tylko o koniecznosc. W pokoju mam duze skoki temperatury a tak najlepiej ja utrzymac, ale jak pisalem wczesniej 2/3 czesci terra jest bez kabla... To jest tylko zabespieczenie przed naglym skokiem temperatury. Po ostatniej wylince moge wywnioskowac ze wszystko jest w jak najleprzym porzadku... Te doswiadczenia wynioslem z hodowli gadow ( chodzi o skoki temperatury). Dobra jest rowniez grzalka akwariumowa z termostatem w butelce z woda, postawione w rogu terra,
    nalezy tylko pilnowac ubytku wody no i temperatury-sprawdzilem to i wiem ze dziala... Te metody napewno sa pewniejsze niz postawienie terra przy kaloryferze... ;-))
    Pozdrawiam

no tak ale ogrzewanie podlogowe odpada , problem mozesz rozwiazac w nastepujacy sposob jedna czerwona zarowka o takiej mozy azeby w terrarium bylo okolo 22 st. C, i dryga zwykla zarowka ktora bedzie dogrzewala w dzien do 26 st. C, powinnno zadzialac, czerwona nie przeszkadza w nocy

Atrax Robustus :-)
    Guest

ja ogrzewam swojego wlasciwie w IDENTYCZNY sposob, jak Arrow napisal i temperatury teraz sa idealne. W kazdym razie zobaczymy, jak to bedzie z wylinka.

hm......czyzbysmy mieli IDENTYCZNE podejscie do sprawy i IDENTYCZNE rozwiazania hehehehe

Uprawnienia umieszczania postów