-
Re: pająk paczką???
Jasne.... Pylki tego czy tamtego. Tyle ze alergeny to dosyc dziwna sprawa. W jeden rok mozesz byc uczulony na to a w drugi na tamto.
-
Jezeli jestes uczulony na pyłki traw, drzew i krzewów to istnieje duze prawdopodobieństwo, ze takze na jad. Alergikiem jest się na wiekszosc alergenów. Zrób sobie tesy na jad pszczół i os jak coś wyjdzie to na 100% bedziesz uczulony na jad ptaszników. W organizmie ludzkim istnieją receptory, które wykrywają nieswoiste białka. A u alergików receptory te sa poporostu nadwrażliwe. Jeżeli jestes alergikiem z pewnościa bierzesz jakies leki przeciwhistaminowe, które hamują reakcję zapalną. Ja na twoim miejscu wybralbym się do jakigoś dobrego alergologa i porozmawiałbym z nim o swoim hobby, a on juz by wiedział co tym zrobić.
-
Nie jest się alergikiem na wiekszość alergenów. Gdyby tak było testy nie miałyby sensu. Skoro ktos ma np. alergie na mleko to nie znaczy, że będzie kichał na wiosne jak zacznie pylić np. kostrzewa czerwona. To właśnie testy określają na co ma sie alergie, a na co nie.
Alergia dotyczy czesto zblizonych alergenów. Jezeli ktos ma alergie na pyłki traw to bardziej prawdopodobne jest, że ma tez na pyłki drzew niz na sierść kota. Nie oznacza jednak że skoro ma na trawy to od razu ma i na drzewa.
Jakoś nie jestem pewien czy alergia na jad osy oznacza automatycznie alergie na jad ptaszników. Skład jadu jest chyba zbyt zróżnicowany. Sa tacy co maja alergie np na szerszenia , a nie maja na ose czy pszczołę (chyba). Podejżewam, że nawet miedzy ptasznikami może być różnie i mozna chyba być alergikiem tylko na wybrane gatunki lub rodziny pająków. Duza różnica w składzie jadu. Na osy i pszczoły nie mam alergii (nieraz mnie pożądliły).
Co do blokerów histaminy to w sezonie pylenia roslin (wiosna i czasem wczesne lato) biore Zyrtec. Zażywam jednak bardzo niewielka dawkę (około 1/4 zalecanej przez producenta). To mi wystarcza. Moja alergia nie jest silna.
A do alergologów pisałem. Żaden nawet nie odpowiedział. Nawet na www.astma.org.pl nie udzielono mi odpowiedzi, choć prowadzą tam dział odpowiedzi na pytania zainteresowanych.
-
No to jestem zadowolony, bo w poniedzialek...wtorek przyjdzie mi poczta pajaczek b. smithi od pana Tomka.
Mam nadzieje, ze te nasze polskie temperatury mu nie zaszkodza ;]
---------------------------------------------------
-
Pajaki to nie pieski nie da sie ich wytresowac a pajak w czasie podrozy zapada w pewnym sensie w letarg! z tego co piszesz wnioskuje ze pajaka bierzesz dla mody bo tak jest fajnie!co jest glupota! znasz przynajmniej podstawy hodowli?? teraz i tak pewnie jestes tak podrajcowany ze ci tego nie przetlumacze!!! ;-) ale cos o tym wiem!
1 pjaka tez chcialem brac na raczke najlepiej przytulac i glaskac caly dzien a pjaka sie stresowal! ;-)
-
Re: pająk paczka/ madry komentarz
@Autor: Avicularide (---.cable.net.pl)
"Pajaki to nie pieski nie da sie ich wytresowac........"
oczywiscie ze sie da.... trzeba tylko wiedziec jak.
Moje umieja sluzyc i podaja lape....
Po twoim komentarzu widac ze nie masz pojecia, a probujesz zabrac glos,
i do tego w taki sposob aby wszyscy zwrocili na ciebie uwage.
Czujesz sie niedowartosciowany ?
Uprawnienia umieszczania postów