Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Eksperyment...

Eksperyment...

Wczoraj przeprowadziłem eksperyment... Jak wiadomo patyczaki czy straszyki "tancza" jak właczy sie muzyke.... Wiec nałapałem chrząszczy, muche, jakiegos pluskwiaka noi matyczaki i modliszki. Właczylem muzyke i patyczaki fajnie sie kiwały powiedzmy " tanczyły " modliszki to samo... chrząszcze i mucha robiły cos takiego: chodziły do przodu nagle stawały i do tyłu (mucha jeszcze podlatywała do gury i w duł. A pluskwiak nic... I moje pytanie jest takie:
    Czym to jest spowodowane...???

Re: Eksperyment...

Sorki za błedy ortograficzne " gury " hehe i " matyczaki" mysle ze sie roczytace...

Dark Raptor
    Guest

Patyczaki i straszyki "tańczą" naśladując ruch liści i gałązek na wietrze. Dzieje się to bez potrzeby włączania muzyki. Ma to związek z maskowaniem się tych owadów. Podobnie wygląda to u modliszek. Pobudzać je może do tego ruch powietrza, być może drgania spowodowane muzyką mogą wzbudzać ten efekt.
    Reakcja muchy i chrząszcza może być związana ze stresem (powodowanym przez te same drgania i przy założeniu, że owady je wyczuwają). Raczej nie wyczuwają rytmu (a przynajmniej nie tak jak my) i nie "łapią" melodii. Więc nie oczekuj, że zobaczysz w ich wykonaniu walca lub tanga ;-)

Moim zdaniem jest to spowodowane minimalnymi drganiami powierzchni pod wpływem muzyki, patyczaki i modliszki wyczuwająte drgania i kiwają się na nogach chcąc wyglądać naturalnie (jak wszystko sie giba to ja tez bede :P) a co do innych owadów to nie wiem, ale jakbyś chciał znać moje zdanie to po prostu był przestraszone i wykonywały ruchy niezależnie od muzyki

Wiem co sie dzieje z patyczkami czyu straszykami... i chciałem to poprostu sprawdzic... co do modliszki to przez przypadek zauwazylem jak sie kiwaja... Ale zastanawiało mnmie dlaczego ten pluskwiak sie w ogule nie ruszał troche połaził i wszystko..

Uprawnienia umieszczania postów