Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: fauna na wakacjach

fauna na wakacjach

na wakacjachjade do hiszpani i prawdopodobnie "zachacze" o afryke. nie wiecie mniej więcej co mógłbym ciekawego w tych rejonach spotkać i przedewszystkim gdzie szukać??
    bo na plaży raczej nic nie znajde

Dark Raptor
    Guest

Re: fauna na wakacjach

Hmmm... posty w tym stylu zawsze mnie rozkładają

1. Entomofauna tych obszarów jest niezwykle bogata. W Polsce mamy ponad 26.000 gatunków owadów, tam może być tego kilka-kilkanaście razy więcej.
    2. Precyzyjnych informacji co do gatunków nikt tu raczej Ci nie da... nie każdy forumowicz siedział tam i badał miejscowe owady ;-)
    3. Owady są wszędzie. Gdybym ja tam jechał, zastosowałbym następujące metody:
    - czerpakowanie w chaszczach
    - szukanie na kwiatach (zwłaszcza baldaszkowatych)
    - łowienie na światło i UV
    - przeszukiwanie odchodów i padliny zwierząt (koprofagi i nekrofagi tych regionów są niesamowite i wyjątkowo dorodne)
    - grzebanie w próchnie, dziuplach, pod kamieniami itp.
    - pułapki Barbera (np. słoiki, plastikowe kubki zakopane w ziemi)

4. Możesz mieć problemy z przewozem zwierząt przez granicę (bardzo wysokie kary, a nawet więzienie w przypadku gatunków chronionych). Dlatego najlepiej wystarać się uprzednio o jakieś pozwolenie (np. przez ambasadę).

Re: fauna na wakacjach

przeciez nie chodzi mi o dokładną liste tylko tak na oko, coś interesującego....chociaz z drógiej strony każdego co innego będzie interesowało. nie lubie siedzieć na plaży to sobie przynajmniej coś połapie, a przez granice nie tak trudno przewieźć. nie sprawdzają takich aut rodzinnych. ale ryzyko zawsze jest.
    w tamtym roku modliszki mantis religiosa złapałem ale tylko 2 dorosłe samice

Uprawnienia umieszczania postów