Podobno na wolności N.cinerea żywią się P.nivea. Chciałem kiedyś sprawdzić jak cinerea reagują na nivea, ale było mi szkoda tych drugich bo mialem ich mało... Może sprawdzę przy najbliższej okazji.

Czyli narazie wychodzi hipoteza że większy karaluch zjada mniejszego karalucha :P Chociaż może powodem jest to, że w naturze gatunki te występują obok siebie (Blaberus - centralna i środkowa ameryka, N.cinerea - Karaiby, P.nivea - Kuba) i muszą konkurować - stąd jakaś zakodowana agresja.
Jak wiadomo Blaberus i Gromphadorhina toleruja się - może dlatego, że w naturze się nie spotkaly. Nie wiem jak jest z Elliptorhina chopardi, ale to tez madagaskary więc podobnie powinno być bez agresji za strony Blaberus - ale znowu nie mam ich za dużo, więc narazie nie probuję takiej kombinacji Pozostaje jeszcze wymieszać Gromphadorhina i Elliptorhina, ale to odpada bo tych pierwszych już nie mam

Zjadają sie u mnie tylko w obrębie swojego gatunku - ale dotyczy to zawsze martwych osobników. Zwłoki znikaja w ciągu jedenj nocy... =:]