-
Re: Wypad w teren warto zrobić...
Qrde... w teren łażę codziennie - podpisuję się pod ostatnim zdaniem poprzednika 

Co prawda akurat chrząszcze zostawiam w spokoju, jednak w trakcie poszukiwań mrówek (24 gatunki mam jak narazie u siebie na terenie stwierdzone ;P ), ponownie wlazłem chyba w tematykę polskiej herpetofauny - Natrix natrix, Lacrta vivipara, Lacerta agilis, Bufo bufo - mam nadzieję w tym roku pod firmą mieć w zatrzęsieniu - kopulują aż miło 

Vipera berus niestety - 17km odemnie ma najbliższe mi stanowiska, ale i ją już w tym roku nakryłem na zabawie - dwa samce (czarny i kasztanowy z zygzakiem) wspaniale tarzały się splecione w "tańcu" mającym wyłonić z nich reproduktora na ten rok (kartę wypstrykałem na Camponotuska - zaluję ale nie mogłem poświęcić fotek żołnierzy C.ligniperda dla żmii ).
Co do owadów to na ten moment stwierdzam "pod domciem" :
Lasius niger, L.flavus, L.brunneus, L.fuliginosus, L.brunneus, Formica fusca, F.cunicularia, F.cinerea, F.rufibarbis, F.rufa, F.polyectena, F.pratensis, F.sanquinea, Camponotus fallax, C.ligniperda, Dolichoderus quadripunctatus, Leptothorax acervorum, Tetramorium caespitum, Myrmica rubra, M.rubida oraz z gatunków co do których nie mam pewności - jeden Lasius sp., dwa Leptothorax sp. jedna Formica sp - jako "ślepiec", nie będę miał łatwo z oznaczeniem... ale - od czego są koledzy naukowcy ??:>

Uprawnienia umieszczania postów