-
Re: karaczan madagaskarski
eh... nocóż.. ale z faktu ze miały sucho moze wynikać to ze mam je juz ponad pół roku i narazi enie mam młodych.. może teraz bedzie im lepiej...a tak wogóle to ponad 1,5 miesiaca temu samica wietrzyla ootekę, wszystko poszło jak należy schowala ją a młodych nie widać co si emogło stać??
-
Przedłużony rozwój embrionów? Resorbcja młodych przez samicę? Raczej tak same z siebie gwałtownie nie "chudną".
Dość często się to zdarza u moich. Niestety nie znam tajników życia płodowego karaczanów i prawdy można się tylko domyślać (a owady są cholernie plastyczne).
Prawda leży daleko... ale nie martw się, na swoje pierwsze też bardzo długo czekałem.
-
ok wielkie dzięki.. juz mniejwiecej wiem a jak długo one jeszcze pożyją?? bo juz ponad pół roku są dorosłe...
-
Mój rekordzista, jako imago, żył ok. 2 lat. Więc w dobrych warunkach jeszcze sporo czasu przed nimi.
-
ja mam karaczany zielone i kiedys mi sie pojawily roztocza. bylo ich dosc sporo ale stwierdzilem ze nie bede nic robil bo mialem strasznie duzo mlodych karaczanow i nie wybralbyl ich z podloza. po tygodniu nie bylo nawet 1 roztocza. domyslam sie ze mlode karaczany mogly zezrzec roztocza bo mialy dla nich idealne rozmiary. tak czy siak od tego czasu nie mialem problemu z tym badziewiem a mam b. duza wilgotnosc i temp
-
wiec dzisiaj znalazłem w tererium ootekę, samica zgubiła ale ta ooteka jest dziwna, tylko kilka jajeczek sie rozwinęło i są juz b. duze.. mają ok 5 mm i widac juz dosłownie larwy .. może coś z nich będzie? jak myslicie?
-
Wątpię. Jeszcze nie udało mi się uzyskać ani jednego młodego ze sztucznej inkubacji.
Możesz spróbować, ale nie obiecuj sobie zbyt wiele.
-
ale zastanawia mnie tylko to czemu rozwinęły sie tylko 4 jajeczka z całej ooteki..
-
wsadziłem tą ootekę do prowizorycznego inkubatora, ale nie wiem jaką mam zapewnić im temperaturę..??mam w tej chwili w nim 33 stopnie? i nie wiem czy to nie za dużo??
-
Poeksperymentuj. Mi najczęściej gniły lub wysychały. Trudno jest być samicą karaczana :P
Uprawnienia umieszczania postów