Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: karaczan madagaskarski

Re: karaczan madagaskarski

eh... nocóż.. ale z faktu ze miały sucho moze wynikać to ze mam je juz ponad pół roku i narazi enie mam młodych.. może teraz bedzie im lepiej...a tak wogóle to ponad 1,5 miesiaca temu samica wietrzyla ootekę, wszystko poszło jak należy schowala ją a młodych nie widać co si emogło stać??

Dark Raptor
    Guest

Przedłużony rozwój embrionów? Resorbcja młodych przez samicę? Raczej tak same z siebie gwałtownie nie "chudną".
    Dość często się to zdarza u moich. Niestety nie znam tajników życia płodowego karaczanów i prawdy można się tylko domyślać (a owady są cholernie plastyczne).

Prawda leży daleko... ale nie martw się, na swoje pierwsze też bardzo długo czekałem.

ok wielkie dzięki.. juz mniejwiecej wiem a jak długo one jeszcze pożyją?? bo juz ponad pół roku są dorosłe...

Dark Raptor
    Guest

Mój rekordzista, jako imago, żył ok. 2 lat. Więc w dobrych warunkach jeszcze sporo czasu przed nimi.

ja mam karaczany zielone i kiedys mi sie pojawily roztocza. bylo ich dosc sporo ale stwierdzilem ze nie bede nic robil bo mialem strasznie duzo mlodych karaczanow i nie wybralbyl ich z podloza. po tygodniu nie bylo nawet 1 roztocza. domyslam sie ze mlode karaczany mogly zezrzec roztocza bo mialy dla nich idealne rozmiary. tak czy siak od tego czasu nie mialem problemu z tym badziewiem a mam b. duza wilgotnosc i temp

wiec dzisiaj znalazłem w tererium ootekę, samica zgubiła ale ta ooteka jest dziwna, tylko kilka jajeczek sie rozwinęło i są juz b. duze.. mają ok 5 mm i widac juz dosłownie larwy .. może coś z nich będzie? jak myslicie?

Dark Raptor
    Guest

Wątpię. Jeszcze nie udało mi się uzyskać ani jednego młodego ze sztucznej inkubacji.
    Możesz spróbować, ale nie obiecuj sobie zbyt wiele.

ale zastanawia mnie tylko to czemu rozwinęły sie tylko 4 jajeczka z całej ooteki..

wsadziłem tą ootekę do prowizorycznego inkubatora, ale nie wiem jaką mam zapewnić im temperaturę..??mam w tej chwili w nim 33 stopnie? i nie wiem czy to nie za dużo??

Dark Raptor
    Guest

Poeksperymentuj. Mi najczęściej gniły lub wysychały. Trudno jest być samicą karaczana :P

Uprawnienia umieszczania postów