Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: hodowla biedronek

maja89
    Guest

hodowla biedronek

Witajcie!
    Czy można hodować biedronki,a jeśli tak to jakie warunki im zapewnić?
    Z góry dziękuje za odpowiedzi,
    pzdr Maja

Re: hodowla biedronek

Chodzi ci o hodowle Biedronki siedmiokropki- Coccinella septempunctata? (Nazwa lacinska tej biedronki rzadzi :> )
    Tez bym byl zainteresowany jesli to mozliwe

maja89
    Guest

tak,tej biedronki

maja89
    Guest

znalazłam czym karmić
    "Larwy i osobniki dojrzałe są drapieżne. Odżywiają się głównie mszycami i innymi szkodnikami roślin (czerwce, wełnowce, tarczniki)."
    Teraz kwestia warunków Czy 5 litrowy słoik z ziemią,jakimiś roślinkami byłby dobry?
    Pzdr,Maja

Czemu nie? Jedynie wentylacja moze byc slaba. Ale pojemnik hodolany moze wygladac tak:
    -troche podloza na dnie
    - galazki z mszycami z ogordu, laki itp. wrzucany do pojemnika, zeby larwa czy imago mialy sie czym zywic.
    A teraz pytania do Dark Raptora (nikt inny znajacy sie na chrzaszczach nie przychodzi mi doglowy):
    - czy larwy mozna znalezc wszedzie, gdzie sa mszyce? (bo o imago nietrudno, wyrozniaja sie na zieleni )
    -jak wyglada przepoczwarczanie sie? Larwa, tak samo jak u chyba wiekszosci chrzaszczy, formuje kokolit ze swoich odchodow i tego, co znajdzie?

maja89
    Guest

a jakby założyć gaze na góre? jak nie,to wykombinuje coś innego

Dark Raptor
    Guest

Witam.

Co do hodowli. Dobra wentylacja nie jest aż tak konieczna, bo wilgotność raczej może być normalna (czyli stosunkowo niska). Jako karma - owady z podanych wcześniej grup.
    Trzymałem tylko oczatkę (Anatis ocellata) i jakieś Cocccinelle. Osobiście nie lubię tej rodziny chrząszczy (trudna w oznaczaniu i preparowaniu).

Co do pytań Saurusa:
    Larwy prowadzą podobny tryb życia jak imagines (tylko nie latają). Można je znaleźć przeważnie tam gdzie mszyce (ale i w wielu innych miejscach).

Poczwarka przypomina tę u stonek:

http://www.uky.edu/Agriculture/Critt.../lady/pupa.jpg
    http://brianhstone.fireflyinternet.c...1jul04_400.jpg

Najczęściej jest podklejona do liści gałęzi itp. Czasem jest otoczona ostatnią wylinką larwalną.

Tylko część chrząszczy formuje kokolity (nie większość) :-)

maja89
    Guest

Dobrze wiedziec, Dark JA myslalem, ze poczwarki wystepuja glownie u Lepidoptera, a tu prosze ;-) ;P Teraz juz wiem :] Mszyc jest u mnie w ogrodzie multum, niedlugo jak sie pojawia to poszukam larw

Dark Raptor
    Guest

Poczwarki są u wszystkich owadów o przeobrażeniu zupełnym (jest tego z kilkanaście rzędów). Chodziło mi o kokolity i specjalne osłony dla poczwarek.

Uprawnienia umieszczania postów