Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: identyfikacja larw

Dark Raptor
    Guest

Re: identyfikacja larw

Po zdjęciu nie rozpoznasz gatunku. Zwłaszcza larw.

Wszystkie pędraki z grupy Scarabaeoidea (czyli kilka rodzin) są bardzo do siebie podobne i raczej w identyfikacji, trzeba polegać na wyhodowanych postaciach dojrzałych (lub poczwarkach).

hmm ja wlasnie bede mial niedlugo od znajomej larwy chrzaszcza krajowego- nie zna nazwy lacinskiej, ale nazywa je rohatyncami (mysle ze chodzi tu wlasnie o Oryctes nasicornis). W zwiazku z tym mam pytanie- czy one sa pod ochrona? I czy to mogl byc ten garunek- z opisu wygladu wynika, ze raczej tak, larwy zostaly znalezione w sadach owocowych, czy w takim miejscu mozliwe jest w ogole wystapienie tego gatunku?

Dark Raptor
    Guest

Oryctes nie jest już pod ochroną. Możesz go hodować bez problemu.

A jak dlugo rozwijaja sie larwy tego gatunku? Lacznie z czasem przepoczwarczania. Jesli sie okaze ze to na pewno ten gatunek to bede mial jeszcze pare pytan

Dark Raptor
    Guest

Dane za Burakowski (1993).

W naturze cykl zajmuje 3 - 4 lata (owad zimuje).
    Można go trzymać bez zimowania. W temp. 25 st. C, rozwój jednej generacji trwa ok. 1,5 - 2 lata. W 30 st. C można rozwój skrócić do 10 miesięcy. Larwy rozwijają się w tej ostatniej temperaturze ok. 5 miesięcy.

Samica składa średnio 50 jaj.
    Podobno dobre rezultaty w produkcji jaj, daje czasowe trzymanie samicy w temp. 10 - 15 st. C). Samice karmione krowimi odchodami dają znacznie więcej potomstwa niż te trzymane w próchnie. Ogranicza to też (dość mały u tego gatunku) kanibalizm.

Ile wylinek przechodza larwy?? Czy jesli podam ci, jakiej wielkosci jest larwa to bedziesz w stanie okreslic stadium rozwojowe? Nawet jesli niedlugo im do poczwarki to i tak co najmniej 5 miesiecy poczekam z tego co widze

Dark Raptor
    Guest

Larwy przechodzą klasyczny, 3 stadiowy cykl.
    Niestety nie hodowałem larw tego gatunku, mogę się opierać tylko na literaturze (a w niej, niestety, dokładnych rozmiarów larw nie podają).
    Ostatnie stadium może osiągać, jak pisałem wcześniej, 8 - 10 cm.

Uprawnienia umieszczania postów